Laskeuman hoito vapauttamalla jännitettä – laskeuma ei johdukaan heikkoudesta vaan liika jännite vetää elimiä pois paikoiltaan

Uutta tietoa laskeumasta ja sen hoidosta! Usein laskeumasta sanotaan ettei sitä voida hoitaa tai joskus siihen auttaa vain leikkaus (jonka jälkeen laskeuma saattaa uusiutua). Lantionpohjan supistelujumpan arvellaan auttavan joitain tai sitten täytyy vaan elää laskeuman kanssa. Tai sitten ei! Laskeuman hoito on mahdollista ja siitä voi jopa parantua kokonaan vapauttamalla jännitteitä kehosta, jotka vetävät lantion elimiä pois optimaalisilta paikoiltaan.

Kesäkuu on laskeumatietoisuuskuukausi (Pelvic Organ Prolapse (POP) awareness month). Mutta mikä ihmeen laskeuma? Laskeuma on siirtynyt lantion elin ja laskeumaa esiintyy joidenkin tutkimusten mukaan jopa 41 % naisista. Epätasapaino/jännite kehossa vetää elintä pois omalta paikaltaan. Taustalla voi olla esimerkiksi synnytysvaurio ja siitä syntynyt arpikudos (voi kehittyä vasta vuosienkin jälkeen synnytyksestä), ylijännittynyt lantionpohja tai muualla kehossa oleva trauma/arpikudos/asentovirhe, joka vetää kehoa pois tasapainosta.

Yleisesti kuitenkin ajatellaan, että gynekologinen laskeuma johtuu lantionpohjan lihasten ja sidekudosten heikkoudesta tai venymisestä, jolloin esim. emättimen etuseinämä ”pettää” ja virtsarakko painuu alas ja kohti emätintä (kystoseele) tai emättimen takaseinämä ”pettää”, jolloin peräsuoli laskeutuu alas ja kohti emätintä (rektoseele). Kohdunlaskeumassa taas kohtu laskeutuu alaspäin emättimeen. Myös emättimen pohja voi laskeutua alas tai ohutsuoli (enteroseele). Laskeumia voi siis olla erilaisia ja eri asteisia, oireettomia tai oireita aiheuttavia. Mistä sitten tietää onko itsellä laskeumaa?

Yleisiä laskeumaoireita ovat:

– paineen tunne alavatsalla / sukuelimissä / lantionpohjassa

– pullotuksen tunnetta emättimessä, tuntuu kuin tamponi/kuukuppi on valumassa ulos, hankauksen tunne

– kipua lonkassa, lantion aluella, pakarassa

– emättimestä tuntuu tai näkyy pullottavan jotain ulos

– kipua, epämukavuutta tai tunnottomuutta yhdynnässä / seksin aikana

– kuukuppi / tamponi ei pysy paikoillaan

– virtsaamis- ja ulostamisvaikeudet esim. vaikeus tyhjentää rakko kokonaan, virtsan- tai ulosteenkarkailu, suoli ei tyhjene kokonaan (uloste voi jäädä ”taskuun” peräsuoli painuu emättimen puolelle -> rektoseele), ulosteen auttaminen ulos sormilla emättimen kautta 

Laskeumadiagnoosi tai laskeumaoireet aiheuttavat usein pelkoa, että elimet putoavat pois ja silloin saattaa tietoisesti tai tiedostamatta alkaa jännittämään lantionpohjan lihaksia enemmän, jotta elimet eivät putoaisi pois. Tämä pahentaa asiaa ja myös itse pelko tunteena lisää jännittyneisyyttä, vaikka laskeuman hoito olisikin tärkeintä aloittaa rentouttamalla ja vapauttamalla kireyksiä ja liikaa jännitettä. Monet naiset kokevat myös olevansa voimattomia ja kokevat kehonsa pettäneen heidät ja voi tuntua ettei mitään ole tehtävissä. Hyvä uutinen kuitenkin on, että AINA on toivoa ja on niin paljon mitä laskeuman hoidossa voidaan tehdä itse!

Laskeuman hoito lantionpohjan joogalla auttaa helpottamaan paineen tunnetta kun lantio on kohotettu.

Laskeuman hoito ilman lantionpohjan supistelua

Osallistuin huhtikuussa Birth Healing Summit – tapahtumaan (https://instituteforbirthhealing.com/), jossa oli paljon uutta tietoa ja tutkimusta synnytyksen jälkeisestä palautumisesta, laskeuman ja virtsankarkailun syistä ja hoidosta ym. Asiantuntijahaastatteluissa oli mm. lantionpohjan fysioterapeutteja, lääkäreitä, terapeutteja ja kätilöitä. 

Yksi haastateltavista mullisti täysin ajatuksen laskeumasta, mistä se johtuu ja miten sitä voi hoitaa. Anna Crowle, Lantionpohjan fysioterapeutti (UK) (https://www.annacrowle.co.uk ) on julkaissut kaksi todella mielenkiintoista tutkimusta laskeuman hoidosta. Hänen mielestään laskeuma johtuukin jännitteestä eikä lihasten tai sidekudosten heikkoudesta. Tällöin laskeuman hoito tulisi tapahtua vapauttamalla näitä kireyksiä eikä lisäämällä niitä esimerkiksi lantionpohjan supistelulla tai jumpalla. Useinhan laskeuman hoidossa kannustetaan tekemään vahvistavaa jumppaa, jotta heikot ja löysät lihakset vahvistuisivat eivätkä antaisi elinten valua alas. Anna Crowle puhuu biotensegrity-mallista, jonka mukaan elimet eivät voi pudota pois kehosta. Biotensegrityn mukaan kehomme on jännitteistä riippuva rakenne eli yksinkertaisesti selitettynä luut tuovat jännitettä työntämällä painetta ulospäin jännittäen myofaskiaa (lihakset ja sidekudos), joka taas pitää luut paikoillaan jännitteiden verkostossa. Kun yhdessä paikassa jännite lisääntyy täytyy muualla tapahtua joustamista siihen suuntaan ja sitten taas palautumista. Jos jännite jatkuu yhdessä paikassa koko muu systeemi vetäytyy sitä kohti eikä palautumista tapahdu ennen kuin jännite vapautetaan. Anna Crowlen sivuilla on video missä kerrotaan tarkemmin tästä ja jos asia kiinnostaa tai sinulla on laskeuma kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa se tästä.

Laskeuman hoito vapauttamalla jännitettä

Anna Crowlen ja biotensegrityn näkökulmasta laskeuma ei siis voi johtua heikkoudesta eikä mitään voi tippua pois kehosta, mutta elimet voivat siirtyä pois paikoiltaan vedon takia. Liikaa jännitystä jossain kohtaa vetää järjestystä kohti epätasapainoa. Voi olla esimerkiksi arpikudosta, liikaa jännitystä tai toistuvaa liikettä/paikoillaan oloa, joka jäykistää kudosta vetäen koko systeemiä epätasapainoon. Anna Crowlen mukaan laskeuma johtuu juuri tästä vedosta. Esimerkiksi synnytystraumasta jäänyt käsittelemätön arpikudos kasvaa ja kasvaa ja kiristyy luoden lisää jännitystä ja jäykkyyttä faskiaan, joka vetää lantion elintä/elimiä pois paikoiltaan. Laskeumaa voidaan siis hoitaa palauttamalla tasapaino ja vapauttamalla liika jännite/veto. Kun jännitys vapautetaan (manuaalinen terapia/hieronta, monipuolinen liike, lihasten rentoutus) niin elimet palaavat takaisin omille paikoilleen ja voivat taas toimia normaalisti.

Tämä antaa niin paljon toivoa! Laskeuman ja muiden lantionpohjan ongelmien hoitoon on todella paljon apuja ja keinoja mitä kokeilla! Jo tämä tieto, että apua on saatavilla eikä kehosi ole pettämässä sinua eikä mitään ole putoamassa pois sinusta auttaa. Mielestäni synnytysvaurioista ja lantionpohjan toimintahäiriöistä ja niiden hoidosta on liian vähän tietoa saatavilla ja niistä puhutaan aivan liian vähän. Haluan tällä blogilla ja työlläni lantionpohjan joogan opettajana lisätä tietoa ja tuoda esiin uusia tapoja lähestyä lantionpohjaa. Aina on toivoa ja keinoja auttaa on niin monenlaisia. Haluan auttaa naisia löytämään itselleen sopivat tavat auttaa itseään ja luomaan uskoa paranemiseen. 

Anna Crowlen tutkimuksessa hoidettiin testiryhmän naisia, joilla oli oireellinen laskeuma. Hoitona käytettiin fysioterapiaa ja lantion alueen ja vaginan sisäistä manuaalista terapiaa (Myofascial release & trigger point therapy). Tutkimuksessa oli noin 5 kertaa yhden tunnin mittaisia hoitoja. Hoitojen lopuksi naisilla oli itsearvioiden mukaan 52,9% vähemmän laskeumaoireita ja 22,7 % ei ollut enää havaittavaa laskeumaa ollenkaan. Nämä tulokset ovat todella mielenkiintoiset ja toivoa antavat eli oireisiin voi saada paljonkin apua ja laskeuma voi myös kokonaan parantua.

Rentoutuminen ja rauhalliset harjoitukset auttavat kun kyseessä on laskeuman hoito.

Laskeumaoireisiin voi saada apua monista eri keinoista

– Ensinnäkin tärkeintä on ajatusmallin muuttaminen: Sinä et ole heikko tai rikki, vaan epätasapainossa ja voit tehdä paljon auttaaksesi itseäsi pääsemään takaisin tasapainoon.

– stressin lievitys ja rentoutuminen

– lantion kohotusasennot 

– jooga, yin jooga ja meditaatio

– hengitysharjoitukset – palleahengitys

– ravinnerikas ja kuitupitoinen ravinto ja tarpeeksi nestettä – > ummetuksen hoito

– liikunta ja etenkin lantion alueen liikkuvuus

– lantionpohjan venyttely ja rentoutus – pidennä lihaksia

– lantionpohjan fysioterapia -> manuaaliterapia kireyksien vapauttamiseksi

– sisäinen ja ulkoinen itsehieronta

Muistathan, että jokainen meistä on yksilö ja jokainen lantionpohja/laskeuma on myös uniikki ja jokaisen täytyy löytää itselleen parhaiten sopivat apukeinot. Niitä varmasti löytyy kun malttaa kokeilla eri tapoja. Jos jokin mietityttää tai sinulla on paljon oireita, varaa aika gynekologille tai lantionpohjan fysioterapiaan. Voit etsiä sinua lähimpänä olevaa lantionpohjan fysioterapeuttia esim. täältä: pelvicus.fi  

Lähteet ja lisätietoa aiheesta:

https://journals.lww.com/jwhpt/Citation/2021/07000/Biotensegrity_Focused_Therapy_for_Pelvic_Organ.6.aspx

https://www.annacrowle.co.uk

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00140

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11716000/

https://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo14854.pdf

5 ajatusta aiheesta “Laskeuman hoito vapauttamalla jännitettä – laskeuma ei johdukaan heikkoudesta vaan liika jännite vetää elimiä pois paikoiltaan”

  1. Paluuviite: Onko lantionpohjasi sittenkin ylijännittynyt? 9 merkkiä lantionpohjan ylijännittyneisyydestä - YinMari

  2. Paluuviite: Yllättävä tapa rentouttaa lantionpohjaa - Rentouta kieli ja leuka - YinMari

  3. Paluuviite: Lantionpohjaa voi rentouttaa myös jalkapohjista - YinMari

  4. Paluuviite: 5 sitkeää myyttiä lantionpohjasta - YinMari

  5. Paluuviite: Laskeuma voi parantua ilman supistelujumppaa - YinMari

Kommentointi on suljettu.