Oletko ylihuolehtija tai murehtija? Kiinalaisen lääketieteen 5 elementin tasapainotuksessa korostuu loppukesästä maadoittava maaelementti.

Tuntuuko, että olet huolehtinut liikaa muista ja murehtinut asioita? Kun maaelementti on epätasapainossa pienetkin asiat alkavat huolestuttaa, on vaikeaa sopeutua muutoksiin ja tunnistaa omia tarpeitaan kun taas muiden tarpeista huolehditaan liiaksikin. Etenkin me naiset ja äidit usein huolehdimme ensin muista ja sitten vasta itsestämme. Viiden elementin teorian hyödyntäminen, Yin jooga ja akupainanta voivat auttaa löytämään tasapainoa omaan elämään.

Kiinalaisen lääketieteen viisi elementtiä

Kiinalaisen lääketieteen mukaan luonnossa ja meissä kaikissa on viisi elementtiä: Maa, Metalli, Vesi, Puu ja Tuli. Nyt loppukesästä elämme Maaelementin aikaa, jolloin korostuvat perna- ja mahalaukkumeridiaanit. Pernan tunne on huolehtiminen ja murehtiminen. Monesti huoleen saattaa liittyä myös vatsa- tai ruuansulatusongelmia. Kiinalaisen lääketieteen mukaan ne liittyvät Maaelementtiin, koska liiallinen ajattelu ja ylianalysointi kuormittavat pernan energiaa. Elementin vuoden aikana korostuu usein juuri kyseisen elementin epätasapainotilat ja nyt loppukesästä olisikin erinomainen aika tasapainottaa ja vahvistaa Maa-elementtiä. Yin jooga ja itselle tehtävä akupainanta ovat hyviä tapoja tasapainottamaan elementtejä ja energioita sekä kehoa ja mieltä.

Muutos on pysyvää. Me muutumme, luonto ja elämä muuttuvat ja muuttavat muotoaan koko ajan. Yin ja yang ovat koko ajan muutoksessa suhteessa toisiinsa ja viiden elementin teorian mukaan vuodenajat “pyörivät” kehää syklisesti elementtien vaihtuessa toiseen. Muutosten keskellä haetaan aina tasapainoa ja siinä onkin kiinalaisen lääketieteen sekä yinin ja yangin idea: tasapainossa ja sen jatkuvassa tukemisessa. Kun joku elementti tai yin tai yang korostuu, toinen alikorostuu ja tilannetta on hyvä tasapainottaa. Luonnon syklien ja vuodenaikojen vaihtuessa on hyvä ottaa mallia luonnosta ja elää sen mukaisesti. Talvella hidastetaan, säästetään energiaa, syödään lämpimiä ruokia ja nukutaan enemmän. Keväällä herätään kuin talviunilta ja puhdistetaan kehoa pitkän pysähtyneisyyden jäljiltä. Kesällä taas syödään vähemmän, nautitaan enemmän viilentäviä ja raakoja ruokia ja tehdään enemmän asioita kun energiaa ja valoa riittää. Sitten syksyn tullen taas aletaan varastoida energiaa talven varalle, päästetään irti turhasta ja vanhasta kuten puutkin pudottavat lehtensä ja vetävät kaiken lehtivihreän runkoonsa talven varalle.

Kun maaelementti on vahva, olet enemmän läsnä tässä hetkessä

Maaelementti sulattaa sekä ruuan että informaation. Jatkuva uutisvirta, ylensyönti, some ja muut ärsykkeet kuormittavat maaelementtiä. Maaelementti kaipaa joskus myös lepoa ja hiljaiset pysähtymisen hetket antavat rauhaa koko keholle ja mielelle. Jos tuntuu, että kaikki elementit ovat epätasapainossa niin maaelementtiin keskittyminen auttaa tasapainottamaan myös kaikkia muita elementtejä. Maaelementti on kaikkien elementtien keskellä. Se on maadoittava ja paikallaan pysyvä. Kun maaelementti on vahva myös muutokset menevät hyvin, koska juuremme ovat vahvasti maassa.

Kun maaelementti on voimissaan tunnemme sen hyvin kehossa ja mielessä, olemme juurtuneita ja rauhallisia ja samalla myös elinvoimaisia. Muutokset eivät hirveästi heilauta meitä vaan sopeudumme uusiin tilanteisiin ilman liikaa huolta ja murhetta. Maaelementtiin liittyvät läsnäolo hetkessä, pysähtyminen ja asioiden hyväksyminen sellaisina kuin ne ovat. Myös kiitollisuus ja tyytyväisyys tähän hetkeen ovat maaelementin vahvuuksia.

Akupainanta ja Yin jooga tasapainottavat maaelementtiä

Kiinalaisen lääketieteen mukaan Qi (elämän energia) virtaa meissä  meridiaaneja eli energiakanavia pitkin.  Meridiaaneilla olevien akupisteiden kautta voidaan auttaa energiaa virtaamaan vapaammin ja vapauttamaan mahdollisia jumeja tai tukoksia.  Jos haluat kokeilla itselle tehtävää akupainantaa, katso tästä video, jossa ohjaan Perna 6 -akupisteen. Huom! Akupiste Perna 6 EI sovi raskaanaoleville.

Akupiste Perna 6 löytyy säären sisäpinnalta. Akupainanta auttaa tasapainottamaan maaelementtiä.

Perna 6 piste pernameridiaanilla on erinomainen naisille:

  • Vahvistaa Yin energiaa
  • Rauhoittaa ja maadoittaa
  • Tasapainottaa hormonitoimintaa
  • Kuukautiskipuihin
  • Vaihdevuosioireisii
  • Muihin gynekologisiin vaivoihin

Lähteet ja lisätietoa kiinalaisesta lääketieteestä:

Denis Vinokur: Tuli, Maa, Vesi. Hyvinvointia kiinalaisesta lääketieteestä. Gummerus Kustannus Oy, 2015.