Liian kireät lantionpohjan lihakset

Liian kireät lantionpohjan lihakset? Tunnista yllättävät merkit!

Liian kireät lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa ikäviä oireita kuten virtsankarkailua, laskeumaa tai kipuja.

Lantionpohjan lihasten jumppaamista ja supistelua suositellaan yleensä kaikille naisille ja etenkin synnyttäneille. ”Olethan muistanut jumpata lantionpohjan lihaksia?”

”Supista aina liikennevaloissa tai lenkillä kaksi pylvään väliä supistusta ja sitten tauko”. Näitä kuulee edelleen usein ja monet ovatkin jumpanneet lantionpohjansa uuvuksiin.

Meillä KAIKILLA on jännitystä lantionpohjassa

Kuulin juuri yhdeltä naiselta, että hänellä on tapana supistella juurikin näitä pylvään välejä koko 10 km lenkin ajan ja hän joutui joskus käymään kolmekin kertaa puskapissalla yhden lenkin aikana, koska muuten pissat olisi tullut housuun.

Valitettavan usein kuulee samaa; on virtsankarkailua ja siksi supistellaan, mutta itse asiassa vaan pahennetaan ongelmaa jos karkailu johtuu jo valmiiksi jännittyneestä lantionpohjasta.

Olen sitä mieltä, että meillä kaikilla on jännitystä lantionpohjassa!

Lantionpohjan lihakset reagoivat voimakkaasti stressiin, ajatuksiin ja tunteisiin. Kun tunnemme pelkoa ja stressaamme niin lantionpohjamme jännittyy.

Kun istumme niin lantionpohjan lihakset ovat lyhentyneessä tilassa ja supussa. Ja me istumme PALJON eikä lantionpohja saa silloin tarpeeksi liikettä, verenkiertoa, aineenvaihduntaa..

Lantionpohjan tulisi liikkua hieman joka hengityksellä, mutta moni meistä hengittää kovin pinnallisesti.

Istumme paljon lysyssä, ryhti on lysähtänyt koneen tai puhelimen ääressä, hermostomme käy jatkuvasti ylikierroksilla, olemme koko ajan älypuhelimella ärsyketulvan äärellä, stressaamme ja olemme kovin kiireisiä. Emme silloin hengitä syvään eikä lantionpohja saa tarvitsemaansa liikettä.

Vedämme myös usein vatsaa sisään, joskus tiedostamattamme – näyttääksemme hoikemmilta tai se voi olla tapa johon olemme tottuneet. Sekin rajoittaa hengitystä ja tuo lisää kireyttä. Pidämme jatkuvaa kannattelua ja jännitystä yllä myös muualla kehossa.

Aika moni puristaa pakaroita tai kiristelee leukaperiä. Jos narskuttelet hampaita ja purentalihakset ovat kireät niin silloin myös lantionpohjassa on jännitystä.

Jos olet synnyttänyt Sinulla on aika varmasti arpikudosta tai ehkä Sinulle on tehty joku leikkaus joko lantion alueelle tai muualle.

Arpikudos kiristää ja saattaa jatkaa kasvamistaan ja aiheuttaa kiristystä myös lantionpohjaan – lue esim. laskeumasta, joka voi johtua liiasta kireydestä kun arpikudos vetää elimiä pois omilta paikoiltaan.

Ehkä Sinulla on vatsakipuja, suolistovaivaa tai muuta kipua kehossa? Kun meillä on kipua, me ikäänkuin jännitymme kipua vasten ja myös lantionpohja jännittyy samalla.

Lantionpohja ei ole erillinen osa, vaan olemme kokonaisuus. Lantionpohja etenkin on hyvin ”psykologinen” lihasryhmä – se reagoi pelkoon, jännitykseen, huoleen, traumaan…

Näiden kaikkien edellä mainittujen takia uskon, että meillä kaikilla on jännitystä lantionpohjassa. Joillakin enemmän, joillakin vähemmän. Jos kireyttä on paljon voi tulla oireita ja seuraavaksi käydään läpi mitä nämä oireet voivat olla.

Liian kireät lantionpohjan lihakset – mistä ne tunnistaa?

Merkkejä liian kireistä lantionpohjan lihaksista voi olla esimerkiksi virtsankarkailu. Yllättävästi virtsankarkailu voi johtua liian kireästä lantionpohjasta eikä heikkoudesta ja löysyydestä kuten yleensä ajatellaan.

Lantionpohjan kuuluisi olla JOUSTAVA ja venyä ja palautua aina tarpeen mukaan. Lantionpohjan lihasten ei kuulu olla tiukat ja kireät! Eihän kukaan halua jäykkiä ja kireitä hauislihaksiakaan, vaan vahvat ja toimivat lihakset, jotka pystyvät toimimaan ja liikkumaan koko liikealansa mukaisesti.

Jos lantionpohjanlihakset ovat kireät ja jäykät, ne eivät pysty mukautumaan ulkoa tai sisältä tulevaan paineeseen (esim. aivastus, yskäisy, hypyt) ja silloin voi tulla ongelmia kuten esim. virtsankarkailua.

Usein jos kärsii virtsankarkailusta yrittää supistaa ja puristaa lantionpohjanlihaksia vielä lisää, jottei näin kävisi. Se taas lisää entisestään lihasten kireyttä. Lisätään siihen vielä asiaan liittyvä häpeä, stressi ja pelko, jotka myöskin lisäävät jännitystä lantionpohjassa niin ikävä kierre on valmis.

Monet lantionpohjan joogan asiaakkani ovat saaneet apua jo pelkästään supistelujumpan lopettamisella!

”Virtsankarkailu väheni huomattavasti kun lopetin lantionpohjan supistelut ja aloitinkin rentoutusharjoitukset.” – Annika

Tämä kierre pätee myös laskeumaan, koska jos olet saanut laskeumadiagnoosin, se on todella pelottavaa. Pelko lisää jännitystä lantionpohjassa ja yritämme lisäksi supistella lantionpohjaa, ettei elimet valuisi ulos kehostamme.

Monesti saamme vielä ohjeeksi laskeuman hoitoon supistelujumppaa, vaikka tarvittaisiinkin juuri päinvastaista eli kireyksien vapauttamista ja lantionpohjan rentouttamista.

Virtsankarkailun syynä voi olla liian kireät lantionpohjan lihakset.

Muita merkkejä liian kireistä lantionpohjan lihaksista voivat olla:

  • ummetus, vaikeus tyhjentää suolta, ulosteen/ilman karkailu
  • virtsatietulehduksen tunne, mutta testi on negatiivinen
  • virtsaamisvaivat; vaikea tyhjentää rakkoa kokonaan, virtsaamisen aloituksen vaikeus, virtsankarkailu, tiheävirtsaisuus
  • alavatsakivut
  • kivut vulvan alueella tai lantionpohjassa, lonkissa, lantion alueella
  • alaselkäkivut
  • kipua yhdynnässä
  • vaikeus asettaa kuukuppia tai tamponia tai niiden asettaminen on kivuliasta
  • vaikea saada syvä hengitys
  • pinnallinen hengitys, ei tunne hengitystä lantionpohjassa
  • supistelujumppa pahentaa oireita
  • vaikea supistaa tai rentouttaa lantionpohjaa
  • häntäluun alueen kipu
  • istuminen kivuliasta
  • kireyttä ja jumeja lantion alueella, pakaroissa, alaselässä, sisäreisissä, palleassa, purentalihaksissa, niska-hartia-alueella tai rintarangassa

Miten sitten rentouttaa lantionpohjaa?

Tärkeintä on ensin tiedostaminen, että lantionpohjassa on jännitystä. Lantionpohjan supisteluharjoitukset kannattaa silloin lopettaa ja keskittyä kokeilemaan erilaisia lantionpohjan rentoutustapoja. Keinoja on monia ja voit kokeilla rauhassa erilaisia ja löytää itselle parhaimmat tavat.

Aina on toivoa ja oireisiin voi saada helpotusta!  Stressin merkitys lantionpohjaan on merkittävä, joten kokonaisvaltainen lähestyminen ylijännittyneisyyden hoidossa on erittäin tärkeää. Voit lukea lisää täältä>>>.

Lähteet:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11716000/