ummetuksen hoito joogan avulla

Ummetuksen hoito joogan avulla – parhaat vinkit!

Ummetuksen hoito joogan avulla on todella tehokasta. Jooga-asanat voivat tuoda helpotusta moniin eri vatsavaivoihin kuten ummetukseen, ilmavaivoihin ja turvotukseen. Jooga myös lievittää tehokkaasti stressiä, joka tunnetusti tuo jännitystä vatsaan.

1. Ummetuksen hoito joogan avulla aktivoi suoliston liikkeitä

Rauhallinen joogahengitys ja -liikkeet voivat auttaa aktivoimaan suoliston liikkeitä. Erityisesti eteentaivutukset ja kierrot tuovat painetta vatsaan, jolloin suolisto saa hierontaa ja suolen toiminta aktivoituu. Asennot auttavat myös turvotukseen ja ilmavaivoihin.

2. Stressin lievitys

Stressi vaikuttaa suoliston toimintaan ja yhtenä oireena voi olla ummetusta. Kun olemme valmiustilassa kehomme käyttää energian sen ylläpitämiseen; verenpaine nousee ja sydämensyke kiihtyy. Silloin keholla ei ole aikaa eikä energiaa ruoansulatukselle. Monet kärsivätkin juuri vatsaongelmista stressaantuneina.

Kun rentoudumme ja rauhoitumme, kehossa aktivoituu parasympaattinen hermosto (Rest &Digest) eli ”lepää & sulata ruokaa” suorana suomennoksena 😊 Ja jooga tarjoaa tämän mahdollisuuden rentoutua ja vapautua stressistä. Syvä hengitys ja rauhalliset liikkeet auttavat rauhoittamaan hermostoa ja parantamaan suoliston toimintaa.

Ummetuksen hoito joogan avulla – halaa polvia vatsaa vasten ja keinuttele puolelta toiselle.

3. Lantionpohjan rentouttaminen

Monet jooga-asanat vaikuttavat suoraan lantionpohjaan. Esimerkiksi ”Malasana” (kyykkyasento) on hyvä asana venyttämään ja rentouttamaan jännittynyttä lantionpohjaa, joka liittyy usein ummetukseen.

Kun lantionpohjan lihakset ovat jännittyneet ulostaminen vaikeutuu ja kun on ummetusta myös lantionpohjan lihakset jännittyvät ja ikävä kehä on valmis. Ummetuksen hoidossa olisikin tärkeää keskittyä lantionpohjan rentouttamiseen.

Kannattaa myös ehdottomasti ottaa käyttöön kakkajakkara eli tuki jalkojen alla vessassa käydessä. Silloin polvet nousevat korkeammalle kuin lonkat ja pääset pöntöllä kyykkysasentoon, joka helpottaa ulostamista.

Kyykkyasennossa suolta ympäröivä lihas pääsee rentoutumaan ja uloste pääsee helpommin ulos suoraa suolikanavaa pitkin. Muista pitää selkä suorana ja nojaa hieman eteen tukien kyynerpäät polviin. Jos pyöristät selkää niin lantio kippaa taakse päin, häntäluu kääntyy alle ja ulostaminen vaikeutuu.

Kakkajakkaraksi käy erinomaisesti lapsille tarkoitettu koroke, joka lapsiperheistä usein jo löytyy tai voit ottaa jalkojen alle vaikka kirjapinon, vessan roskiksen tai ylösalas käännetyn korin. Lue lisää Vessavinkkejä lantionpohjan hyvinvoinnin tueksi tästä >>>

ummetuksen hoito joogan avulla
Käytä ehdottomasti koroketta jalkojen alla vessassa.

4. Ummetuksen hoito joogan avulla lisää verenkiertoa

Jooga parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, mikä puolestaan vaikuttaa myös suoliston toimintaan. Säännöllinen joogaharjoitus stimuloi verenkiertoa myös vatsan alueella ja voi auttaa parantamaan suolen liikkeitä.

5. Parantaa ruoansulatusta

Joogan erilaiset venytykset ja kierrot auttavat parantamaan ruoansulatusta ja sitä kautta myös ehkäisemään ummetusta. Kun rauhoitumme annamme keholle aikaa alkaa keskittymään ruoansulatukseen.

Ummetuksen hoito joogan avulla sisältää lempeitä selän kiertoja.

Muut vinkit ummetuksen hoitoon ja ehkäisyyn

 • Vatsahieronta suolen liikkeen mukaisesti eli myötäpäivään
 • Älä ponnistele vessassa – lisäät turhaa painetta lantionpohjaan, lihakset jännittyvät ja ponnistelu voi myös johtaa peräpukamiin
 • Älä supistele lantionpohjan lihaksia vaan rentouta, ummetus voi johtua mm. lantionpohjan takaosan kireydestä (voit opetella rentouttamaan lantionpohjan joogan avulla)
 • Lämpimät kylvyt
 • Kuitupitoinen ruoka
 • Liikuta ja liike – arkiliikunta ja hyötyliikunta parhaita, pitkään paikalla olo ja istuminen laiskistavat myös suolta
 • Säännöllisyys syömisessä, vessassa käymisessä ja levossa. Suolisto rakastaa säännöllisyyttä. Löydä oma rytmisi!
 • Riittävä veden/nesteiden juonti
 • Tarvittaessa kuitulisä kuten psyllium
 • Magnesium
 • Luonnon omat ulosteen pehmentäjät kuten luumut
 • Ja tottakai jooga-, hengitys,- ja meditaatioharjoitukset – stressin. lievitys, hermoston rauhoittaminen ja muut tässä blogissa mainitut

Jos ummetus jatkuu pitkään, käythän lääkärissä sulkemassa pois mahdolliset sairaudet.

Kun lisäät joogan osaksi arkeasi, voit kokea sen moninaiset hyödyt sekä ummetuksen hoidossa että lantionpohjan hyvinvoinnissa. Jooga tarjoaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan sekä keholle että mielelle.

Muista, että voit aina räätälöidä joogaharjoituksesi omiin tarpeisiisi ja löytää juuri ne jooga-asanat ja hengitysharjoitukset, jotka tuntuvat parhaalta Sinun kehollesi. Joogan avulla voit itse edistää terveyttäsi ja hyvinvointiasi kokonaisvaltaisesti.

Käy tästä kokeilemassa lyhyttä joogaharjoitusta avuksi turvotukseen, ilmavaivoihin ja ummetukseen. Klikkaa alta videoon: