Häntäluun kipu voi johtua lantionpohjan kireydestä.

Häntäluun kipu voi johtua lantionpohjan kireydestä

Häntäluun kipu voi johtua lantionpohjan kireydestä. Tiesitkö, että lantionpohjan lihakset kiinnittyvät takana häntäluuhun? Lantionpohjan lihakset kiinnittyvät sekä häntäluun päähän että sen molemmille sivuille. Jos lihakset ovat kireät ne saattavat vetää häntäluuta pois omalta paikaltaan ja seuraa kipua. Jos häntäluun kipusi johtuu siitä, voit vapauttaa kireyksiä ja sitä kautta vapauttaa myös häntäluusi takaisin omalle paikalleen.

Häntäluun kipu voi johtua monista eri syistä

Häntäluun alueen kivut voivat johtua monista eri syistä. Oletko ehkä joskus kaatunut pehvallesi ja häntäluusi on vaurioitunut /murtunut? Tai häntäluu on voinut vaurioitua esimerkiksi synnytyksessä. Jos häntäluu on vaurioitunut niin se on voinut kääntyä hieman sisäänpäin tai vasemmalle tai oikealle. Joskus väärässä asennossa oleva häntäluu aiheuttaa tällöin epätasapainoa lantionpohjan lihaksissa ja voi aiheuttaa oireita.

Tällaisen trauman (kaatuminen, synnytysvaurio) takia häntäluun ympärillä voi olla myös arpikudosta. Arpikudos saattaa kiristää ja kasvaa luoden vetoa ja jäykkyyttä. Eikä pelkästään häntäluun alueelle vaan laajemminkin. Olisikin tärkeää käsitellä ja vapauttaa mahdollista arpikudosta, jotta veto ja jäykkyys saataisiin pois ja silloin kudoksissa myös paranee verenkierto ja aineenvaihdunta.

✨ Maksuttomalla ”Tutustu Lantionpohjaasi” -kurssilla tehdään muuten harjoitus, jossa pääset kokeilemaan onko Sinulla toispuoleista kipua/jäykkyyttä häntäluun ja lantionpohjan takaosan alueella.  Tilaa tästä suoraan sähköpostiisi:

Monet istuvat selkä pyöreänä lantio taaksepäin kallistuneena eli oman häntäluunsa päällä. Huonossa asennossa istuminen voi myös vahingoittaa häntäluutasi. Jatkuva hännän päällä istuminen ja hännän koipien väliin veto, vetää kirjaimellisesti häntäluuta eteenpäin. Voit lantion asentoa muuttamalla myös liikuttaa häntäluutasi ja tuoda venytystä sille alueelle.

Häntäluun kipu voi johtua lantionpohjan kireydestä

Lantionpohjan lihakset kiinnittyvät häntäluun päähän ja myös sen molemmille sivuille. Jos Sinulla on esimerkiksi tapana istua aina sama jalka toisen päällä niin se saattaa luoda epätasapainoa, jolloin toinen puoli lantionpohjan lihaksista lyhenee ja toinen pitenee. Kiristynyt lihas saattaa samalla kiristää myös häntäluutasi, jossa on pientä liikkumavaraa. Eli kireät, ylijännittyneet lantionpohjan lihakset saattavat vetää häntäluuta pois ”omalta paikaltaan”, jolloin seuraa kipua ja lisää epätasapainoa kehoon. Silloin lantionpohjan lihasten rentouttaminen ja vapauttaminen voivat auttaa ja häntäluu pääsee takaisin omaan linjaansa.

Toki on tärkeää selvittää mistä kireys johtuu ja hoitaa juurisyy kireyden taustalla eli onko taustalla traumaa, kaatumista, arpikudosta, asentovirhettä, pitkittynyttä stressiä, paljon istumista jne. Esimerkiksi synnytyksessä tullut vaurio kuten episiotomia (välilihan leikkaus) on saattanut aiheuttaa arpikudosta toiselle puolelle lantiotasi, joka nyt kasvaa ja vetää häntäluuta puoleensa. Silloin apuna voisi olla arpikudoksen käsittely, jotta alueelle saadaan liikkuvuutta, verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Yksi erinomainen tapa vapauttaa kireyksiä lantionpohjasta on pallohieronta.

Lantionpohjan vapautus pallon avulla

Katso video alta miten voit vapauttaa kireyksiä lantionpohjan takaosasta tennispallon avulla. Jos pallo on liian kova, kokeile pehmeämpää palloa tai pientä rullattua käsipyyhettä.

Kireitä lantionpohjan lihaksia voi pehmentää pallon avulla.

Aseta pallo istuinluun sisäsyrjälle ja istu pallon päälle. Voit istua joko tuolilla tai lattialla. Anna painon laskeutua pallon päälle; kuvittele kuinka sulat ja valut sen yli koittaen rentouttaa lantionpohjaa. Hengitä syvään. Voit keinutella lantiota sivulta sivulle tai eteen ja taakse. Vaihtele pallon paikkaa ja löydä omat kireät kohdat. Voit vain pysähtyä ja hengitellä muutaman minuutin. Ota sitten pallo pois ja tunne puoliero – vapaus ja tila ja miten toinen istuinluu tuntuu laskeutuvan lähemmäs tuolia. Tee sitten sama toiselle puolelle. Jos tämä tuntui hyvältä, voit tehdä tätä vaikka joka päivä!

Huom! Häntäluukivun kanssa kannattaa mennä myös käymään lantionpohjan fysioterapeutilla, joka voi auttaa yksilöllisesti Sinua.