Yin jooga rentouttaa lantionpohjaa

Kun rentoutamme ja venytämme Yin joogassa lantiota ympäröiviä kehon osia kuten sisäreisiä ja pakaroita, niin silloin myös lantionpohjan on helpompi hellittää. Yin jooga voi siis hyvin rentouttaa myös lantionpohjaa. Kehomme on upea kokonaisuus eikä lantionpohja ole siitä erillään oleva vaan toimii yhdessä koko kehon kanssa, mieltä ja tunteita unohtamatta. Tukahdutetut tunteet, stressi ja kiire vaikuttavat myös lantionpohjaan. Anna siis itsellesi ja lantionpohjallesi ihanan palauttava ja rentouttava hengähdyshetki Yin joogan avulla.

Yin jooga ja olemisen ihanuus ja kamaluus

Rauhallinen Yin jooga on suosittu harrastus, jossa keho ja mieli pääsevät rentoutumaan ja rauhoittumaan ilman suorittamista ja liikaa tekemistä. Yin joogan asennoissa vain ollaan ja vieläpä aika pitkään. Jokaisessa asanassa viivytään keskimäärin 3-5 minuutin ajan, joten kiireiselle suorittajalle paikalleen pysähtyminen saattaa tuntua todella haastavalta. Ja mitä haastavammalta tuntuu olla paikoillaan tekemättä mitään, sitä kovempi tarve juuri sille usein on. Sanonnan mukaanhan jokaisen tulisi meditoida 20 minuuttia päivässä ja jos ei ehdi, niin silloin pitäisi meditoida tunti päivässä. Ja näinhän se juuri on.

Muistetaan kuitenkin olla lempeitä itselle, ei kannata stressata ettei osaa rentoutua ja pysähtyä vaan harjoitellaan sitä yhdessä. Siksihän joogakin on aina harjoitus, emme ole koskaan valmiita vaan suhtaudumme uteliaisuudella omaa kehoa ja mieltä kohtaan. Miltä asennot tuntuvat, missä kohtaa kehoa ja miltä tuntuu vain olla, millaisia ajatuksia nousee? Annetaan ajatusten tulla ja mennä, seurataan niitä kuin ohi lipuvia pilviä jäämättä niihin kiinni. Kun sitten jäädään kiinni ajatuksiin, niin silloin kun huomaat, että olet ajautunut pois tästä hetkestä niin se on juuri se hetki, jolloin voit kiittää itseäsi, että huomasit olevasi ajatusten mukana ja palauttaa tietoisuutesi takaisin kehoon, takaisin hengitykseen ja takaisin tähän hetkeen.

Hengitys ja keho ovat koko ajan läsnä tässä hetkessä, joten ne toimivat erinomaisena ankkurina, johon voit aina palata uudestaan ja uudestaan, kerta toisensa jälkeen. Se on juuri se harjoitus, palaaminen takaisin joka kerta uudelleen ja uudelleen. Mielen tehtävä on vaeltaa ja tuottaa ajatuksia emmekä pysty hiljentämään sitä täysin, mutta voimme oppia tarkkailemaan ajatuksia ja palauttamaan huomiomme takaisin tähän hetkeen.

Miten Yin jooga rentouttaa lantionpohjaa?

Muun kehon ohella myös lantionpohja tarvitsee rentoutusta ja monet kärsivätkin ylijännittyneestä lantionpohjasta, joka voi aiheuttaa ikäviä oireita kuten virtsankarkailua tai kipuja. Kun rentoudumme ja venytämme lempeästi lantion aluetta ja lantiota ympäröiviä kehon osia, niin silloin lantionpohjankin on helpompi rentoutua. Lantionpohja on faskian eli sidekudosverkoston kautta yhteydessä koko kehoon. Olemme kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos esimerkiksi hartiat ja niska ovat jumissa ja kireät, niin silloin ryhti on usein kumarassa, jolloin pallea ei pääse kunnolla liikkumaan eikä lantionpohjakaan silloin saa tarvitsemaansa liikettä.

Hengitys on meille elintärkeää ja myös lantionpohjalle. Sisäreidet, lonkat ja lonkankoukistajat, sekä alaselkä, vatsa ja pakarat ovat erityisen tärkeässä asemassa suhteessa lantioosi ja lantionpohjaasi. Kireydet näissä kehon osissa vaikuttavat lantionpohjaasi tai kireä lantionpohja saattaa aiheuttaa kipua tai kireyttä näihin lantiota ympäröiviin alueisiin. Yin joogassa keskitytään usein paljon alavartaloon ja etenkin lantion alueeseen ja monet asanat auttavat avaamaan ja venyttämään kokonaisvaltaisesti.


Tilaa kehoon ja hengitykselle

Yin joogan asanat kuten taaksetaivutukset, kierrot ja sivutaivukset auttavat kaikki tuomaan tilaa kehoon, jolloin hengityksellekin tulee lisää tilaa ja syvyyttä. Stressaantuneena hengitys on usein pinnallista ja olkapäät eteenpäin kiertyneet, jolloin pallea ei pääse liikkumaan eikä myöskään lantionpohja. Kun hengitämme sisään, pallea painuu alas ja samalla myös lantionpohja laskeutuu ja venyy. Kun hengitämme ulos, pallea nousee ja myös lantionpohja nousee ylöspäin. Lue lisää hengityksestä täältä.

Stressi ja kiire vetävät koko kehoa kasaan ja turhaa jännitystä kertyy kehoon. Myös mieli on ikäänkuin kasassa, ajatukset pyörii usein samoja ratoja, samoja murheita ja huolia pyörittäen, jolloin koko maailma tuntuu kutistuvan ja kasautuvan yhteen. Kun taas rentoudumme, päästämme irti tai ainakin vähän hellitämme jatkuvasta puristuksesta ja kontrollista. Silloin kireät lihakset rentoutuvat, hengitys syvenee, mieli kevenee ja keho pääsee palautumaan. 

Hermosto rauhoittuu ja lantionpohja rentoutuu 

Hermoston rauhoittuessa sydämen syke ja verenpaine laskevat, stressitasot laskee ja keho pääsee palautumisen tilaan, jolloin lantionpohjankin on turvallista hellittää jännitystä. Tässä rauhan tilassa keholla on aikaa ja energiaa aloittaa kehon puhdistus ja uudistus. Myös ruuansulatus voi alkaa kunnolla vasta kun olemme rauhoittuneet. Ruokalepo on siis oikeasti hyvä juttu. Monesti stressaantuneena voi olla vatsavaivoja ja ruuansulatusongelmia, koska jatkuvassa hälytystilassa keho käyttää energiaa valmiustilan ylläpitoon pitäen juuri sykkeen ja verenpaineen koholla ja ei niin välttämättömät asiat kuten ruuansulatus saa jäädä toissijaiseksi. Kun olemme turvassa keho saa elpyä, puhdistua ja kerätä voimia uuteen päivään.  Lue lisää hermoston rauhoittamisesta täältä.

Lantionpohja reagoi vahvasti stressiin, ajatuksiin ja tunteisiin. Kun olemme jännittyneitä ja valmiustilassa, myös lantionpohja jännittyy ja saatamme jännittää tiedostamatta lantionpohjaa koko ajan. On siis erittäin tärkeää lantionpohjasi kannalta, että rauhoitat välillä kierroksia ja otat tietoisia rentoutuksen hetkiä antaen vaikka Yin joogan rentouttaa lantionpohjaa. Lue tästä myös muita hyviä keinoja rentouttaa lantionpohjaasi.

Energia virtaa vapaammin kehossa ja lantionpohjassa

Jännitys ja kehon jatkuva kannattelu pitävät kaiken paikallaan ja puristuksissa. Kun taas rentoudumme myös nestekierto elpyy, kuona-aineet pääsevat poistumaan kehosta ja aineenvaihdunta vilkastuu. Yin joogan avulla voi saada siis helpotusta myös ummetukseen ja turvotukseen. Ylijännittyneessä lantionpohjassa myös verenkierto voi olla heikentynyt kireyksien tai arpikudoksen takia. Lue lisää arpikudoksen vaikutuksesta lantionpohjaan tästä.

Jännittyneessä kehossa voi olla jumeja myös energeettisesti. Yin jooga juontaa juurensa taolaisesta filosofiasta (Yin&Yang) sekä kiinalaisesta lääketieteestä, jossa ajatellaan, että Qi (elämän energia) virtaa kehossa meridiaaneja eli energiakanavia pitkin. Yin joogassa tehdään pitkäkestoisia venytyksiä, jolloin asanoiden (jooga-asentojen) vaikutus kohdistuu myös meridiaaneihin ja sitä kautta energia pääsee virtaamaan vapaammin kehossa. Venytyksillä ja akupainannalla voidaan vaikuttaa tiettyihin meridiaaneihin. Yinjoogan avulla voidaan tasapainottaa koko kehoa, mieltä ja tunteita eli hyvin kokonaisvaltainen harjoitus.

Hetki itselle ja omalle hyvinvoinnille

Oman ajan ottaminen voi olla haastavaa etenkin äideille, jotka laittavat usein lapset ja muun perheen omien tarpeiden edelle. Äitiyteen on helppo uppoutua ja unohtaa samalla itsensä. Aina voi kuitenkin löytää itsensä uudelleen eikä koskaan ole liian myöhäistä! Ja miten hauskaa se voikaan olla, itseensä uudelleen tutustuminen. Yin jooga on hyvä tapa ottaa omia hetkiä, pysähtyä itsen äärelle kuuntelemaan mitä oikeasti kaipaa ja mitä tarvitsee juuri nyt. Kun äiti voi hyvin, koko perhe voi hyvin. Äidin oman hetken ottaminen tulisi olla prio ykkösenä. Kun äiti on saanut ladata omat akkunsa täyteen, on siitä silloin helpompi jakaa muille. Jos oma tankki on tyhjä sieltä on vaikea antaa muille, ja silloin antaminen tulee yleensä katkeruuden, vihan tai marttyyriyden kautta. Äiti, ota siis omia hetkiä!! Pienetkin hetket auttavat, ei tarvitse olla tunnin settiä vaan minuutti siellä ja toinen täällä alkaa jo auttaa. Mikä olisi tänään joku asia mitä voisit tehdä oman hyvinvoinnin eteen? Kahvihetki aivan yksin, vaahtokylpy, metsälenkki, lempibiisin kuunteleminen ja tanssiminen, pieni joogahetki?

3 Yin jooga-asanaa lantionpohjan rentoutukseen

Kokeile tätä ihanaa Yin joogasarjaa, jossa tehdään 3 liikettä selinmakuulta. Asennot venyttävät taka-, sisä- ja ulkoreisiä sekä samalla rentouttavat lantionpohjaa ja lonkkia. Jos lantionpohja on jännittynyt niin usein myös nämä alueet ovat jännittyneitä ja kun rentoutat lantiota ympäröivät lihakset, myös lantionpohjan on helpompi hellittää kireyksistä. Kuuntele kehoasi harjoituksen aikana, jos tunnet viiltävää kipua niin poistu asennosta. Voit aina muokata ja keventää liikkeitä omalle kehollesi sopivaksi. Ei ole tarkoitus vääntäytyä väkisin mihinkään vaan löytää Sinulle sopiva lempeä avaus, jossa pystyt rentoutumaan muutaman minuutin ajan. Tarvitset harjoitukseen mukaan vyön/huivin/kylpytakin narun ja viltin tai tyynyn.


Supta padangusthasana 1 – takareiden venytys

Yin joogan takareiden venytysasento. Anna hengityksen ohjautua lantionpohjaan.
Yin joogan takareiden venytysasento. Anna hengityksen ohjautua lantionpohjaan.

Asetu selinmakuulle. Laita vyö oikean jalkapohjan alle. Työnnä jalkaa pois päin kohti remmiä (ylös). Polvi voi olla vähän koukussa niin että pystyt pitämään lantion neutraalina. Kuvittele, että vapautat häntäluuta kohti lattiaa, lantio on neutraalissa asennossa, alaselän alla luonnollinen kaari, paino enemmän ristiluulla kuin että painat alaselkää maata vasten. Ajattele työntäväsi istuinluuta pois päin päästä, pidennä selkää ja kylkeä. Vasen jalka matolla koukussa, koita pitää jalat lantion leveydellä. Hengitä lantionpohjaan. Sisäänhengityksellä tunne tai kuvittele miten lantionpohja laskeutuu ja venyy, uloshengityksellä lantionpohja nousee takaisin. Pidä asento noin 1-3 min.

Supta padangusthasana 2 – sisäreiden venytys

Yin joogan sisäreiden venytysliike rentouttaa ja venyttää lantionpohjaa.
Yin joogan sisäreiden venytysliike rentouttaa ja venyttää lantionpohjaa.

Avaa oikeaa jalkaa auki sivulle (oikealle) – venytys tuntuu nyt myös sisäreidessä. Polvi voi olla koukussa jos tuntuu paremmalta niin. Jalan voi halutessaan tukea tyynyä tai seinää vasten. Voit avata myös vasemman jalan auki vasemmalle tukemaan tasapainoa, vasen käsi voi tulla vasemman lonkan päälle, jotta lantio pysyy alustassa tasaisesti. Hengitä lantionpohjaan ja pysy asennossa noin 1-3 min.

Supta padangusthasana 3 – ulkoreiden venytys

Yin joogan ulkoreiden venytysasento.
Yin joogan ulkoreiden venytysasento.

Tuo oikea jalka nyt kehon yli vasemmalle ja saat venytyksen tuntumaan enemmän reiden ulkosyrjällä. Hengitä lantionpohjaan ja pysy asennossa noin 1-3 min.

Vaihda sitten toinen jalka ylös, toinen maassa koukussa. Puolten välissä pysähdy kuitenkin hetkeksi tuntemaan puolierot. Kireämmälle puolelle voit tehdä muutaman hengityksen pidempään. Voit myös halutessasi katsoa liikkeistä videon:

Jos innostuit Yin joogasta ja haluat oppia lisää, kurkkaa Yin joogatunnit ja -kurssit tästä.