Mari Rautio Lantionpohja jooga

Miksi lantionpohjan joogaa?

Lantionpohjan haasteista kärsitään usein hiljaa ja häpeillen. Haluan tällä blogilla ottaa osaa keskusteluun ja lisätä tietoa naisten lantionpohjan toiminnasta ja toimintahäiriöistä ja miten niihin voi saada apua mm. joogan avulla.

Lantionpohjan haasteet vaikuttavat kokonaisvaltaisesti elämän laatuun ja usein oireet ovat mielessä (ja ehkäpä tuntuvat kehossakin) koko ajan. Ehkä et ole ennen ajatellut lantionpohjaasi ollenkaan tai sen vaikutusta kehoosi ja mieleesi, mutta jos kärsit oireista, et ehkä enää muuta mietikään tai haluaisit sulkea kokonaan pois koko lantionpohjasi.

Lantionpohjan joogassa ei siis hoideta vain oireita lantionpohjassa vaan kokonaisuutta; kehoa ja mieltä ja mietitään myös juurisyytä oireiden takana. Joogassa keskitymme erityisesti hermoston rauhoittamiseen, jotta paraneminen voi alkaa. 

1. Yhteys omaan kehoon

Tärkeintä on ensin saada yhteys omaan kehoosi ja omaan lantionpohjaasi. Kaikki lähtee tästä yhteydestä. Aloita tutustuminen uudestaan lantionpohjaasi ja kokeile erilaisia keinoja mitkä sopisivat sinulle parhaiten. Ole utelias ja avoin uusille asioille muistaen samalla lempeyden ja myötätunnon omaa kehoa ja mieltä kohtaan.

Joogan harjoittaminen yleensä lisää keho-mieli-yhteyttä. Kun pysähdymme ja hiljennymme itsen äärelle voimme opetella kuuntelemaan kehon viestejä ja tuntemaan paremmin omaa kehoamme ja mieltämme. Voit harjoitella yhteyttä myös kosketuksen kautta tai esimerkiksi erilaisten hengitysharjoitusten tai meditaation kautta.

2. Hengitys

Hengityksellä on iso vaikutus lantionpohjaan. Kun hengitämme sisään, pallea painuu alas ja samalla myös lantionpohja laskeutuu ja venyy. Kun hengitämme ulos, pallea nousee ja myös lantionpohja nousee ylöspäin. Hengitämme lähes 20 000 kertaa vuorokaudessa (Lähde: hengitysliitto.fi), joten hengityksellä todella on väliä ja toimiva lantionpohja saa hengityksen tekemää liikettä siis hyvin paljon.

Stressaantuneena hengitys on usein pinnallista, jolloin pallea ei liiku optimaalisesti eikä lantionpohja saa tarvitsemaansa liikettä. Myös kehon asento ja kireydet voivat vaikuttaa hengitykseemme rajoittaen hengitystä ja pallean liikettä. Voimme kuitenkin vaikuttaa asentoomme sekä harjoitella palleahengitystä ja auttaa siten myös lantionpohjan hyvinvointia. Joogassa teemme sekä ryhtiä parantavia kehollisia harjoituksia että hengitysharjoituksia ja etenkin lantionpohjan joogassa ne ovat todella tärkeä osa kokonaisuutta.

3. Hermoston rauhoittaminen

Stressi, pelot ja jatkuva murehtiminen pahentavat oireita yleensä entisestään. Kun olemme ahdistuneita tai peloissamme, hengitys muuttuu pinnalliseksi tai kiihtyy ja hermostomme käy ylikierroksilla ylläpitäen ”taistele tai pakene” -valmiustilaa (sympaattinen hermosto aktivoituu). Tällöin sydämen syke nopeutuu ja verenpaine kohoaa. Keholla menee energiaa tämän valmiustilan ylläpitoon eikä energiaa jää tarpeeksi esimerkiksi ruuansulatukselle tai palautumiselle.

Kun taas rauhoitumme ja rentoudumme (parasympaattinen hermosto aktivoituu), keholla on energiaa aloittaa uudistuminen ja parantuminen. Pystymme itse vaikuttamaan tähän hengityksen avulla. Voimme esimerkiksi tietoisesti pidentää uloshengitystämme, jolloin parasympaattinen hermosto aktivoituu. Yleensä jo pelkkä hengityksen tiedostaminen ja siihen keskittyminen auttavat rauhoittumisessa.

Rentoutumisen keinoja on monia ja voit kokeilemalla löytää juuri sinulle parhaat tavat. Niitä voivat olla esimerkiksi lempeä jooga, meditointi, vaahtokylpy, kävely metsässä tai hieronta. Omien hetkien ottaminen ja itsehoito ovat äärimmäisen tärkeitä parantumisessa. Etenkin äidit huolehtivat usein enemmän muista kuin itsestään ja usein kärsivät myös lantionpohjan ongelmista raskauden ja synnytyksen jälkeen. Lantionpohjan joogan avulla opettelet rentoutumaan ja aktivoit parasympaattista hermostoasi erilaisten harjoitusten avulla.