huono ryhti

Huono ryhti – 3 helppoa liikettä parantamaan ryhtiä

Olkapäät edessä, huono ryhti? Tuttua varmasti meistä jokaiselle. Istumme paljon ja vietämme aikaa puhelimella tai koneella eteenpäin kumartuneena. Onneksi pienillä liikkeillä voi saada aikaan suuria vaikutuksia. Kokeile siis näitä liikkeitä jo tänään! Ja muista, vain tehdyt liikkeet auttavat 🙂

Huono ryhti rajoittaa hengitystä

Lysähtänyt ryhti rajoittaa hengitystä ja pallean liikettä, joka on elintärkeää lantionpohjallesi. Jokaisen hengityksen tulisi liikuttaa lantionpohjaa, mutta kehon kireyksistä johtuen liike voi olla rajoittunutta. Kokeile siis näitä liikkeitä ja huomaa ero hengityksessäsi. Voit ensin testata kuinka syvä ja vaivaton hengityksesi on nyt. Tee sitten nämä liikkeet ja kokeile uudestaan hengityksen syvyys ja huomaa ero.

1. Anahata – asana ”Sulava sydän”

Tuo kyynerpäät blokeille tai vaikka pöydän reunalle jos istut. Anna sydämen sulaa alas ja selän taipua ihanaan taaksetaivutukseen. Pidä asento muutaman hengityksen ajan.

huono ryhti saa kyytiä taaksetaivutuksella
Anahata-asanassa huono ryhti saa kyytiä kun rintaranka saa ihanan taaksetaivutuksen.

2. Neulansilmät nelinkontin

Aloita nelinkontin asennosta. Sisäänhengityksellä nosta oikea käsi ylös ja kierrä rintarangasta (yläselkä), katse voi seurata kättä. Uloshengityksellä laske käsi alas ja sujauta se vasemman käden alta ”neulansilmään”, ohimon voi tuoda maahan jos se tuntuu hyvältä. Toista 5-10 kertaa. Muista tehdä molemmat puolet! 

Jos haluat myös sisäreisivenytyksen samalla (huom. sisäreisi on yhteydessä lantionpohjaan) voi avata toisen jalan auki sivulle samalla kun teet neulansilmiä.

Neulansilmäliikkeen avulla huono ryhti saa kyytiä
Sisäänhengityksellä avaa käsi ylös.
Neulansilmäliikkeen avulla huono ryhti saa kyytiä
Uloshengityksellä sukella toisen käden alta ”neulansilmään”.

3. Cat Cow – selän notkistus ja pyöristys

Nelinkontin asennossa sisäänhengityksellä nosta sydäntä, vedä hartiat taakse, notkista selkää ja nosta kuviteltua häntääsi. Uloshengityksellä paina käsillä maahan, pyöristä selkää kuin kissa ja vedä kuviteltua häntää koipien väliin. Toista 5-10 kertaa oman hengityksen tahtiin. Voit tehdä liikettä hitaasti tai nopeasti, isosti tai pienesti, aina omaa kehoa kuunnellen.

Lopuksi istu kohti kantoja lapsen lepoasentoon. Ota muutama hengitys siinä.

4. BONUS -liike – Pallean vapautus – syvempi hengitys

Jos haluat saada vielä lisäsyvyyttä hengitykseen vapauttamalla pallean aluetta, kokeile vielä tätä ihanaa harjoitusta.

Koukkuselin makuulla tuo sormet ristiin vatsan päälle. Sisäänhengityksellä tuo kädet pään yli ja avaa polvet sivuille. Uloshengityksellä tuo kädet takaisin alas ja polvet takaisin yhteen. Toista 5-10 kertaa. Jos polvien avaaminen sivuille ei tunnu hyvältä, jätä polvet paikoilleen ja tee liike vain käsillä. Tunnustele lopuksi selinmakuulla miltä hengitys nyt tuntuu, tunnetko vapaamman ja syvemmän hengityksen?

Pallean vapautus tekee tilaa jotta hengitys voi liikuttaa lantionpohjaa.
Tämä liike auttaa syventämään hengitystä vapauttamalla palleaa, jolloin myös lantionpohja saa paremmin hengityksen tuomaa liikettä.
Pallean vapautus tekee tilaa jotta hengitys voi liikuttaa lantionpohjaa.
Sisäänhengityksellä tuo kädet ylös pään yli ja avaa polvet sivuille, uloshengityksellä laske kädet takaisin vatsalle ja tuo polvet takaisin yhteen.

Tein myös lyhyen video-ohjeistuksen jokaisesta liikkeestä – huom. videossa ei ole ääntä, mutta näet miten liikkeet tehdään.