Jalkapohjat

Lantionpohjaa voi rentouttaa myös jalkapohjista

Yllättävästi lantionpohjaa voi rentouttaa myös muualta kehosta kuten jalkapohjista ilman, että ”kosketaan” lantioon. Joskus kauimpana lantiosta olevat kehon osat kuten jalkapohjat ja purentalihakset voivat olla erinomainen tapa rentouttaa lantionpohjaa. Nämä muut kehon osat ovat myös lempeämpi tapa lähestyä ylijännittynyttä lantionpohjaa jos taustalla on esimerkiksi traumaa eikä lantion alueeseen välttämättä haluta koskea ollenkaan. Jalat ja lantionpohja ovat yhteydessä toisiinsa faskian kautta. Tässä blogitekstissä esitellään kolme eri tapaa vaikuttaa lantionpohjaan jalkapohjista.

3 eri tapaa vaikuttaa lantionpohjaan jalkapohjista

Koko keho on faskiaverkoston kautta yhteydessä joka paikkaan, olemme kokonaisuus eikä lantionpohjaa voi ajatella erillisenä osana muusta kehosta. Lue myös blogiteksti miten muualta kehosta tulevat kiristykset vaikuttavat lantionpohjaan ja kuinka gynekologinen laskeumakin voi johtua vedosta ja jännitteestä eikä lihasten heikkoudesta.

Keinoja lantionpohjan rentoutukseen on oikeasti NIIN monia ja jokaiselle löytyy kokeilemalla ne parhaat tavat. Seuraavaksi esittelen kolme eri tapaa vaikuttaa lantionpohjaan jalkapohjista. Kokeile mikä niistä tuntuisi Sinulle parhaalta!

1. Jalkapohjien hieronta tennispallolla

Anna jaloille hierontaa ja lantionpohjasi kiittää! Jalat ja lantionpohja ovat yhteydessä toisiinsa faskian kautta, joten käsittelemällä jalkoja myös lantionpohja hyötyy. Jalkojen hieronta on myös todella rentouttavaa ja rauhoittavaa, jolloin hermostokin rauhoittuu ja stressitasot laskevat. Lantionpohja reagoi vahvasti stressiin, ajatuksiin ja tunteisiin. Kun olemme jännittyneitä ja valmiustilassa, myös lantionpohja jännittyy ja saatamme jännittää tiedostamatta lantionpohjaa koko ajan. On siis erittäin tärkeää lantionpohjasi kannalta, että rauhoitat välillä kierroksia ja otat tietoisia rentoutuksen hetkiä vaikkapa itselle tehtävän hieronnan avulla. Hermoston rauhoittuessa sydämen syke ja verenpaine laskevat, stressitasot laskee ja keho pääsee palautumisen tilaan, jolloin lantionpohjankin on turvallista hellittää jännitystä. 

Ota siis tennispallo tai hierontapallo ja aseta se lattialle jalkapohjan alle.

Painele, pumppaa, pyöritä, rullaa, hiero – kokeile mikä tuntuu Sinusta hyvältä! Voit itse säädellä paineen, muista hellyys (ei saa tuottaa kipua) ja käsittele molemmat jalat – saatat huomata puolieroja. Pallohierontaa voi tehdä myös istuallaan vaikka työpöydän ääressä.

2. Jalkakylpy rentouttaa kehoa ja mieltä

jalkakylpy
Jalkakylpy voi auttaa rentouttamaan myös lantionpohjaa. Jalkapohjat ja lantionpohja ovat yhteydessä toisiinsa ja rentouttava jalkakylpy rauhoittaa myös hermostoa.

Lämmin jalkakylpy auttaa rentouttamaan ja rauhoittamaan koko kehoa ja mieltä. Se voi olla hetki itsellesi pysähtyen arjen keskellä hoitamaan itseä. Todellista Self Carea – itsestä huolehtimista. Vesielementti on maadoittava ja rauhoittava auttaen tuomaan energiaa alas. Jos tuntuu, että kaikki energia pörrää päässä ja ajatuskeloissa niin silloin on hyvä maadoittaa. Kun jalat on kylvyssä et pääse tekemään muuta. Jätä puhelin pois kylpyhetkestä ja keskity vain olemiseen ja tuntemaan veden lämpö jaloissasi.

Laske vatiin lämmintä vettä ja lisää joko jalkakylpysuolaa tai ripauta mukaan karkeaa merisuolaa ja etikkaa sekä pari tippaa rentouttavaa laventeliöljyä. Anna jalkojen nauttia kylvystä niin kauan kuin vesi pysyy lämpimänä. Voit lopuksi kuoria tai raspata jalat jos haluat. Rasvaa vielä jalat lopuksi jollain huumaavan tuoksuisella jalkavoiteella ja anna samalla itsellesi rentouttava jalkahieronta. Koita olla kiirehtimättä, mieti SPA-hetkeä omassa kodissa. Sujauta sitten jalat puhtaisiin sukkiin ja tunne ihana keveys jaloissasi.

3. Akupainanta jalkapohjista

akupiste munuais 1
Akupainanta voi auttaa rentouttamaan ja rauhoittamaan. Munuais 1 -piste löytyy jalkapohjista.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan Qi (elämän energia) virtaa meissä meridiaaneja eli energiakanavia pitkin.  Meridiaaneilla olevien akupisteiden kautta voidaan auttaa energiaa virtaamaan vapaammin ja vapauttamaan mahdollisia jumeja tai tukoksia.  Munuaismeridiaanin ensimmäinen akupiste Munuais 1 löytyy jalkapohjasta. Voit painaa akupistettä kevyesti (ei lujaa), tai pumpata tai pyöritellä pistettä – mikä tuntuu hyvältä. Voit käsitellä pistettä esim. 1 minuutin ajan. Muista käsitellä molemmat jalat. Huom! Akupainantaaa ei suositella raskaanaoleville.

Munuais 1 -pisteen löytäminen: Jos jalkapohja jaetaan kolmeen osaan (varpaita ei oteta mukaan) niin piste löytyy toisen ja kolmannen varpaan välistä alas päin 1/3 osaan jalkapohjaa (katso kuva).

Munuais1 -pisteestä sanotaan:

  • tuo energiaa alas ja maadoittaa
  • rauhoittava, rauhoittaa hermostoa
  • auttaa laittamaan nesteitä liikkeelle
  • voi auttaa vaihdevuosioireisiin kuten kuumat aallot, yöhikoilu, ahdistus, levottomuus ja unettomuus
  • voi auttaa pelkoihin – munuaisten tunne on kiinalaisen lääketieteen mukaan pelko

Käy katsomassa video Munuais 1 -pisteeen akupainannasta.

Mitäpä jos antaisit tänään itsellesi ihanan hemmotteluhetken jalkakylvyn ja jalkahieronnan merkeissä? Tunnet heti ihanan rentouden ja keveyden jaloissasi ja ehkä myös lantionpohjassasi. Kokeile ja kommentoi alle miltä tuntui?