Puretko hammasta? Kiristeletkö leukaperiä? Monet narskuttelevat hampaitaan öisin ja ehkä päivisinkin. Tämä tapa on haitallinen hampaillesi ja voi olla sitä myös lantionpohjallesi. Rentouta kieli ja leuka ja huomaa kuinka hartiat laskevat, keho rentoutuu ja myös lantionpohja rentoutuu. Joskus kun lantionpohja on kireä niin myös purentalihakset ovat kireät ja toisin päin. Itselläni ainakin on näin. Olen aina narskutellut hampaita sekä yöllä että päivällä, usein täysin tiedostamatta. Etenkin stressaantuneena pureminen ja leukaperien kiristely lisääntyy huomattavasti. Purentalihakset ja kieli ovat faskian kautta yhteydessä myös lantionpohjaan, joten leuan rentouttaminen auttaa rentouttamaan myös lantionpohjaa.
Lantionpohjaa voi rentouttaa myös muualta kehosta
Yllättävästi lantionpohjaa voi siis rentouttaa myös ilman, että ”kosketaan” lantioon. Joskus kauimpana lantiosta olevat kehon osat kuten jalkapohjat ja leuka voivat olla erinomainen tapa rentouttaa lantionpohjaa. Nämä muut kehon osat ovat myös lempeämpi tapa lähestyä ylijännittynyttä lantionpohjaa jos taustalla on esimerkiksi traumaa eikä lantion alueeseen välttämättä haluta koskea ollenkaan. Koko keho on faskiaverkoston kautta yhteydessä joka paikkaan, olemme kokonaisuus eikä lantionpohjaa voi ajatella erillisenä osana muusta kehosta. Lue myös blogiteksti miten muualta kehosta tulevat kiristykset vaikuttavat lantionpohjaan ja kuinka laskeumakin johtuu vedosta ja jännitteestä eikä lihasten heikkoudesta.
Mieti vaikka synnytystä. Siinäkin on tärkeää rentouttaa leuka, jotta lantionpohja rentoutuu. Esimerkiksi synnytyslaulu, jossa ”lauletaan” matalaa AAA -äänettä rentouttaa heti leuan ja kielen ja samalla lantionpohjan. Kokeile vaikka heti – sano AAA matalalla äänellä antaen leuan rentoutua samalla.
Joskus leuan kiristely ja jännitys johtuvat stressistä, haastavasta elämän tilanteesta tai käsittelemättömästä traumasta, jolloin hermostomme käy ylikierroksilla emmekä tunne oloamme turvalliseksi. Ja kun emme tunne olevamme turvassa, emme pysty ”päästämään irti” jatkuvasta kannattelusta ja valmiustilasta. Silloin pelkkä rentoutus ja hieronta eivät pidemmän päälle auta, vaan tarvitaan myös muuta tukea, jotta juurisyy jännitystilan takana löytyy. Hermoston rauhoittaminen ja pitkittyneen stressin hoitaminen ovat erittäin tärkeitä lantionpohjan ylijännittyneisyyden hoidossa.
Rentouta kieli ja leuka – 3 eri tapaa
Teetin juuri itselleni uudet purentakiskot (niitä on ollut useita) ja olenkin saanut vähennettyä narskuttelua yöaikaan. Päiväaikaan tapahtuvan puremisen olen saanut jo kokonaan kuriin ensin tiedostamalla asian ja sitten kiinnittämällä siihen huomiota ja tietoisesti rentouttanut leukaa päivän mittaan. Olen myös huomannut, että hengitysharjoitukset ja hieronta ovat auttaneet. Aikaisemmin kärsin usein päänsärystä, niska-hartiakivuista, purentalihasten kipeytymisestä ja jopa hampaitani särki. Minulla ovat auttaneet mm. nämä seuraavat keinot ja toivottavasti sinäkin saisit niistä apua.
1. Rentouta kieli
Tätä heti huomattavaa tapaa kannattaa tehdä useamman kerran päivässä, etenkin jos on tapana kiristellä leukaperiä. Joskus rentoutus tapahtuu helpommin kun ensin jännittää kielen ja sitten vapauttaa. Kokeile painaa kieli tiukasti kitalakeesi ja vapauta sitten kieli alas alaleukaan ja huomaa mitä tapahtuu muualla kehossa ja lantionpohjassasi. Ehkä huomasit, että hartiat pehmeni ja koko keho hieman hellitti jatkuvasta kannattelusta ja jännityksestä. Ehkä tunsit jotain myös lantionpohjassasi.
2. Lions breath -hengitysharjoitus
Lions breath – leijonan henkäys- hengitysharjoitus on erinomainen kielen ja myös mielen rentoutukseen.
- Istu mukavassa asennossa.
- Hengitä nenän kautta sisään ja uloshengityksellä avaa suu ja työnnä kieli ulos kohti leukaasi niin pitkälle kuin mahdollista venyttäen kieltä.
- Tee samalla myös ”hää” -äänne voimakkaan uloshengityksen myötä tyhjentäen keuhkot.
- Sulje suu ja hengitä muutama hengitys tavalliseen tapaan nenän kautta sisään ja nenän kautta ulos.
- Hengitä sitten taas Lions breath – uloshengityksellä kieli ulos
- Toista tämä noin 3- 5 kertaa.
- Lopuksi istu hetki silmät kiinni tarkkaillen omaa hengitystä ja oloa hengitysharjoituksen jälkeen huomaten eron aiempaan.
3. Hieronta purentalihaksille
Voit itse tehdä paljon oman hyvinvointisi eteen ja itselle tehtävä hieronta on yksi hyvä tapa. Jännittyneet purentalihakset kaipaavat lempeää hierontaa ja vapautusta. Kokeile hieroa poskia läheltä korvaa laskeutuen kohti leukaa rystysillä pyöritellen. Tunnustele samalla miltä lihakset alla tuntuvat, onko kireyttä, arkuutta tai huomaatko ehkä puolieroja vasemman ja oikean puolen välillä. Voit myös venyttää purentalihaksia niin, että pidät rystyset painettuna poskiluun alla lähellä korvaa, avaa sitten suu ja anna rystysten lähteä ”valumaan” alas (kuitenkin pitäen paineen) kohti leukaa venyttäen samalla purentalihaksia. Jos rystysillä tehtynä tuntuu liikaa, voit tehdä hierontaa myös sormenpäillä. Kokeile myös painaa kevyesti läheltä korvaa ja avata ja sulkea suuta päästäen leuan rentoutumaan. Itsehierontaa purentalihaksille voi tehdä vaikka joka päivä ja huomata eron. Jo muutaman minuutin hieronta tekee niin hyvää! Etenkin aamulla tehtynä jos yöllä on narskutellut hampaita. Myös illalla tehty rentoutus saattaa auttaa leukaa pysymään rennompana yön aikana.
Voit saada apua narskutteluun ja kireisiin purentalihaksiin myös ammattilaisilta kuten:
- osteopaatti
- bruksismiin erikoistunut hieroja tai fysioterapeutti (voi tehdä myös suun sisäpuolelta hierontaa)
- voice massage
- hammaslääkäri -> jos puret yöllä hampaita, voit teettää hammaslääkärissä purentakiskon, joka suojaa hampaitasi ja rentouttaa leukaa
Jos haluat oppia lisää uusia tapoja lantionpohjan rentoutukseen niin tilaa alta 3 päivän MAKSUTON ”Tutustu Lantionpohjaasi” -online-kurssi suoraan sähköpostiisi.
Paluuviite: Lantionpohjaa voi rentouttaa myös jalkapohjista - YinMari