Self care

8 parasta self care -vinkkiä äideille

Kun tulin 10 vuotta sitten äidiksi unohdin jotenkin heti itseni ja omat tarpeeni. Muistan jo synnytyssairaalassa kun vauva oli rinnalla koko yön enkä uskaltanut nukahtaa. Yritin niin kovasti imettää vauvaa, mutta maito ei aluksi noussut ja heti kun vauvan otti pois rinnalta alkoi kauhea itku. Olin jo valmiiksi aivan uupunut yli 20 tunnin synnytyksestä ja sitten valvoin koko yön vauvan kanssa. Jatkuva väsymys alkoi jo silloin eikä loppua näkynyt. Vasta toisen lapsen aikana olen ymmärtänyt alkaa hoitamaan myös itseäni ja todella pitämään itsestäni huolta. Haluan tässä blogi-kirjoituksessa jakaa oman hyvinvointini peruspilarit mitkä ovat auttaneet minua pois äitiyteen hukkumisesta ja kohti omaa itseäni. Tässä siis 8 parasta self care -vinkkiä äideille.

8 Self care  -vinkkiä äideille

Mitä Self Care – itsestä huolehtiminen merkitsee Sinulle? Miten Sinä huolehdit itsestäsi? Sanonta ”Kun äiti voi hyvin, koko perhe voi hyvin” on mielestäni NIIN totta! Usein äiti huolehtii muista, ja vasta viimeiseksi itsestään. Tämän pitäisi olla juuri toisin päin, jotta äiti jaksaa hoivata ja huolehtia. Mutta kuka sitten hoivaa äitiä? Tietysti äiti itse ja sen tulisi olla tärkeintä. On siis aika ottaa oma Self Care prioriteetiksi 🤩 Kun oma kuppi tulvii yli niin siitä on helppo ja vaivaton jakaa muille ilman kitkerää marttyyriyden makua…  Ota siis hetkiä itsellesi, oikeasti, ei vain ajatuksen tasolla, että sitten kun tämä ja tämä on valmis, niin sitten minä lepään tai teen joogaharjoituksen tms. Tee se nyt heti ✨

1. Hyvät yöunet

Hyvien yöunien merkitystä ei voi vähätellä. Laadukas ja palauttava uni ovat elintärkeitä. Muuten ei jaksa mitään ja koko päivä alkaa heti huonosti. Väsyneenä myös tulee kiukkuiseksi ja kärsimättömäksi eikä silloin todellakaan jaksa huolehtia itsestään. Huonojen yöunien jälkeen tulee myös syötyä epäterveellisemmin ja päivän päätteeksi päätyykin usein netflixin pariin sohvalle.

Panosta siis uniin niin hyvin kuin se on tällä hetkellä mahdollista. Ota kaikki keinot käyttöön. Anna kumppanin hoitaa lapsen yöheräilyt välillä, käytä korvatulppia, nuku eri huoneessa, mene välillä hotelliin nukkumaan, priorisoi unta – ei siis netflixiä vaan nukkumista!

2. Rauhallinen aamu ja ilta

Hyvien yöunien jälkeen jaksaa ottaa itselleen sen pienen oman hetken aamuun ja iltaan. Väsyneenä ja stressaantuneena ne jäävät todella helposti pois. Jos on mahdollista herätä ennen muuta perhettä niin tee se. Toki jos se on sinun hetkesi saada unta niin valitse uni 🙂 Parikin minuuttia aamulla itselle tekee jo ihmeitä – kokeile vaikka! Hengittele, venyttele, hypi, lue, tai kirjoita 3 kiitollisuuden aihetta – mikä ikinä Sinua kutsuu. Ja muista aina voi aloittaa uudestaan, jokainen hetki on mahdollisuus 💗

Self care -vinkkiä äideille
Rauhalliset aamut ja illat – Ota pieni hetki itsellesi ennen kuin muu perhe herää tai illalla kun lapset ovat nukkumassa. Kuva: Niina Töyrylä

3. Pienet hetket arjessa – Self Care -vinkkiä äideille

Kahvikupponen, hengitysharjoitus, joogaliike.. näitä mikrohetkiä arjessa tarvitaan. Nouse seisomaan ja venyttele, hypi 10 kertaa, lue hetki lehteä tai kirjaa. Pienet tauot pitkin päivää auttavat jaksamaan.

4. Kävelylenkit luonnossa

Minulle on aivan henkireikä käydä lenkillä ulkona päivittäin. Usein käyn koiran kanssa ja kuuntelen samalla äänikirjaa tai podcastia. Joskus myös ihan pelkkä hiljaisuus ja luonnon äänien kuuntelu riittää.

Liikunta, liike ja luonto antavat niin paljon. Lähde siis ulos lenkille yksin tai koiran kanssa, kävele metsässä, kuuntele hiljaisuutta tai äänikirjaa. Säännöllinen liikunta ja luonnossa oleilu tuovat hyvinvointia, virkeyttä ja hyvää mieltä. Pienikin hetki riittää, aina ei tarvitse varata kokonaista tuntia lenkkiin vaan lyhytkin happihyppely tekee terää.

5. Yin jooga

Kun ekan kerran tutustuin Yin joogaan olin niin lumoutunut, että päätin alkaa joogaopettajaksi. Olin hyvin stressaantunut töistä ja kun jäin toisesta lapsesta äitiyslomalle, päätin etten palaa enää samaan työhön vaan etsin jotain muuta, merkityksellisempää. Nyt olen ollut joogaopettaja jo vuodesta 2018 enkä vaihtaisi pois.

Yin jooga on ihanan rauhallista ja todella rentouttavaa. Keho ja mieli pääsevät rauhoittumaan ilman suorittamista ja liikaa tekemistä. Yin joogan asennoissa vain ollaan ja vieläpä aika pitkään. Jokaisessa asanassa viivytään keskimäärin 3-5 minuutin ajan eikä aiempaa kokemusta joogasta tarvita. Yin jooga sopii kaikille!

YouTube -kanavallani on ihana 60 min Yin jooga seinällä harjoitus, jossa hyödynnetään nimensä mukaan seinää asanoissa. Tunnin lopussa on myös ohjattu rentoutus. Voit tehdä harjoituksesta vain yhden tai pari liikettä jos aikaa on vähän. Tai sitten antaa itsellesi kerrankin kokonaisen tunnin rentoutumiseen ja rauhoittumiseen. Yin jooga seinällä sopii erityisen hyvin lenkin jälkeen tai illalla jos olet ollut ”jalkojen” päällä koko päivän.

Self care -vinkkiä äideille: Yin jooga – ihanan rentouttava hiljentyminen oman itsen äärelle. Kokeile jo tänään!

6. Hieronnassa käynti

Käyn itse säännöllisesti joka toinen viikko hieronnassa. Se on sijoitus itseen ja omaan hyvinvointiin ja on todellakin sen arvoista. Käymällä säännöllisesti vältyn myös pahemmilta jumeilta kun lihakset saavat rentoutusta jo ennalta ehkäisevästi. Käyn myös välillä osteopaatilla tai jossain muussa ihanassa kehohoidossa. Jos budjettiin ei sovi hieronnassa käynti, voit tehdä kotona hierontaa itselle esimerkiksi hierontapallojen avulla tai pyytää kumppania hieromaan. Jalkakylpy ja jalkahieronta ovat myös aivan ihanat illan rentouttajat ja voit tehdä itsellesi hemmottelevan Self Care Spa -hetken omassa kylppärissäsi.

7. Oma harrastus

Onko Sinulla omaa harrastusta? Joskus äidit huolehtivat vain lasten harrastuksista ja äidin omat harrastukset jäävät perhe-elämän kiireiden keskellä pois. Jos et tiedä mistä tykkäät tai mitä haluaisit harrastaa niin mieti mitä tykkäsit tehdä lapsena? Voisitko aloittaa jonkun vanhan harrastuksen uudelleen? Tai sitten mieti hetki mikä voisi olla kiinnostavaa juuri nyt, mitä haluaisit kokeilla ja kokeile sitten rohkeasti erilaisia juttuja – löydät niistä sitten kyllä jonkin joka kolahtaa. Oman jutun tekeminen palauttaa Sinut takaisin itseesi ja saat siitä niin paljon uutta virtaa ja voimaa, että on taas helppo auttaa ja huolehtia muista.

8. Self Care -vinkkiä äideille : Pienet irtiotot arjesta

Joskus pienet hetket arjessa eivät riitä vaan tarvitaan pitempää ”resettiä” tai kunnon irtiottoa arjesta. Itse ainakin pyrin kalenteroimaan itselleni kivoja pikku retkiä pois kotiympyröistä. Olen tykännyt käydä joogaretriiteillä tai minua kiinnostavilla kursseissa/työpajoissa, ottaa hotelliyö jossain uudessa paikassa, mennä kavereiden kanssa mökille tai kylpylään. Kävin myös juuri voimauttavassa valokuvauksessa upean Niina Töyrylän boudoir-kuvauksessa. Suosittelen jokaiselle naiselle!

Milloin tunsit itsesi kauniiksi? Joskus laittautuminen ja kaunistautuminen kohottavat itsetuntoa ja tuovat itsevarmuutta. Itsestä huolenpito osoittaa, että arvostat itseäsi, pidät itseäsi kauniina ja haluat pitää hyvää huolta kehostasi, mielestäsi ja sielustasi.

Self care -vinkkiä äideille
Self Care -vinkkiä äideille: Voimauttava valokuvaus. Mikä saa Sinut tuntemaan itsesi kauniiksi? Kuva: Niina Töyrylä

Mikä olisi Sinun unelmien irtiotto arjesta? Minne lähtisit ja kenen kanssa? Ja kokeile myös joskus lähteä ihan yksin, todellista omaa aikaa, omaa itseä kuunnellen ja saat tehdä just sitä mitä itse haluat ja milloin haluat.

Tässä oli minun 8 parasta Self Care -vinkkiä äideille. Toivottavasti sait näistä uusia ideoita tai inspiraatiota. Kuulisin mielelläni myös mitkä ovat Sinun parhaita Self Care vinkkejä?

Mitkä asiat tuovat Sinulle hyvinvointia?

2 ajatusta aiheesta “8 parasta self care -vinkkiä äideille”

  1. Iiris Kangas

    Voisinko saada tallenteen, vaikka en ehtinytkään Webinaariin.
    ””Laskeuma voi parantua ilman supistelujumppaa!
    Ilmoittaudu MAKSUTTOMAAN Webinaariin laskeumasta 18.9. klo 12 -13. Saat linkin 2 päivää ennen webinaaria. Tallenne tulee jälkikäteen sähköpostitse””.

    1. Hei, kyllä onnistuu! Olitkin jo laittanut meiliä niin pitäisi tallenne tulla Sinulle sähköpostitse.

Kommentointi on suljettu.