Laskeuma voi parantua ilman supistelujumppaa. Tämä on aivan mahtava uutinen ja helpotus kaikille laskeumasta kärsiville naisille. Yleisesti ajatellaan, että gynekologinen laskeuma johtuu lantionpohjan lihasten ja sidekudosten heikkoudesta tai venymisestä. Brittiläisen fysioterapeutin ja tutkijan Anna Crowlen tutkimuksen mukaan laskeuma johtuukin jännitteestä ja ”vedosta”. Esimerkiksi synnytysvauriosta kuten episiotomiasta jäänyt käsittelemätön arpikudos kasvaa ja kiristyy luoden lisää jännitystä ja jäykkyyttä faskiaan, joka vetää lantion elintä/elimiä pois paikoiltaan. Laskeumaa voidaan siis täten hoitaa palauttamalla tasapaino ja vapauttamalla liika jännite/veto. Toivoa siis on ja laskeuma voi parantua kokonaan!
Mikä on gynekologinen laskeuma?
Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 50 % naisista saa gynekologisen laskeuman jossain vaiheessa elämäänsä. Eli siis puolet kaikista naisista. Kyseessä onkin todella yleinen vaiva, vaikkakin vaiettu ja häpeilty. Et siis todellakaan ole yksin jos sinulla on laskeuma. Onneksi uusia tutkimuksia tulee koko ajan ja lantionpohjan toimintahäiriöistä on alettu puhumaan enemmän. Silloin useammat naiset uskaltavat hakea apua ja puhua aiheesta ilman häpeää.
Laskeumia on erilaisia ja eri asteisia. Joillakin laskeuma voi olla täysin oireeton. Joillakin taas laskeuma voi pullottaa kokonaan emättimen ulkopuolelle. Yleisesti ajatellaan, että gynekologinen laskeuma johtuu lantionpohjan lihasten ja sidekudosten heikkoudesta tai venymisestä, jolloin esim. emättimen etuseinämä ”pettää” ja virtsarakko painuu alas ja kohti emätintä (kystoseele) tai emättimen takaseinämä ”pettää”, jolloin peräsuoli laskeutuu alas ja kohti emätintä (rektoseele). Kohdunlaskeumassa taas kohtu laskeutuu alaspäin emättimeen.
Tyypillisiä laskeumaoireita ovat:
– paineen tunne alavatsalla / sukuelimissä / lantionpohjassa
– pullotuksen tunnetta emättimessä, tuntuu kuin tamponi/kuukuppi on valumassa ulos, hankauksen tunne
– kipua lonkassa, lantion aluella, pakarassa
– emättimestä tuntuu tai näkyy pullottavan jotain ulos, saattaa hiertää ja aiheuttaa kipua
– kipua, epämukavuutta tai tunnottomuutta yhdynnässä / seksin aikana
– kuukuppi / tamponi ei pysy paikoillaan
– virtsaamis- ja ulostamisvaikeudet esim. vaikeus tyhjentää rakko kokonaan, virtsan- tai ulosteenkarkailu, suoli ei tyhjene kokonaan (uloste voi jäädä ”taskuun” peräsuoli painuu emättimen puolelle -> rektoseele), ulosteen auttaminen ulos sormilla painaen välilihasta tai emättimen takaseinästä
Laskeumadiagnoosi tai laskeumaoireet aiheuttavat usein pelkoa, että elimet putoavat pois ja silloin saattaa tietoisesti tai tiedostamatta alkaa jännittämään lantionpohjan lihaksia enemmän, jotta elimet eivät putoaisi pois. Tämä pahentaa asiaa ja myös itse pelko tunteena lisää jännittyneisyyttä, vaikka laskeuman hoito olisikin tärkeintä aloittaa rentouttamalla ja vapauttamalla kireyksiä ja liikaa jännitettä. Monet naiset kokevat myös olevansa voimattomia ja kokevat kehonsa pettäneen heidät ja voi tuntua ettei mitään ole tehtävissä. Hyvä uutinen kuitenkin on, että AINA on toivoa ja on niin paljon mitä laskeuman hoidossa voidaan tehdä itse! Moni on parantunut kokonaan, joten kannattaa inspiroitua parantumistarinoista ja kokeilla eri tapoja helpottaa oireita.
Laskeuma voi parantua ilman supistelujumppaa
Jos laskeuma johtuu vedosta ja jännitteestä niin silloinhan sen pitäisi myös parantua kun jännite vapautetaan. Anna Crowlen tutkimuksessa hoidettiin testiryhmän naisia, joilla oli oireellinen laskeuma. Hoitona käytettiin fysioterapiaa ja lantion alueen ja vaginan sisäistä manuaalista terapiaa (Myofascial release & trigger point therapy). Tutkimuksessa oli noin 5 kertaa yhden tunnin mittaisia hoitoja. Hoitojen lopuksi naisilla oli itsearvioiden mukaan 52,9% vähemmän laskeumaoireita ja 22,7 % ei ollut enää havaittavaa laskeumaa ollenkaan. Nämä tulokset ovat todella mielenkiintoiset ja toivoa antavat eli oireisiin voi saada paljonkin apua ja laskeuma voi myös kokonaan parantua.
Moni nainen kärsiikin vaivasta yksin eikä apua välttämättä uskalleta edes hakea. Usein laskeuman hoitoon tarjotaan lantionpohjan supistelujumppaa, laskeumarengasta tai muuta mekaanista tukea laskeumalle tai viimeisenä vaihtoehtona leikkausta. Toivoa paranemisesta ei anneta vaan laskeuman uskotaan johtuvat lihasten ja kudosten heikkoudesta ja venymisestä eikä niiden uskota koskaan palautuvan. Laskeumia voidaan kuitenkin hoitaa myös muilla keinoin ja monet ovat parantaneet laskeuman jopa kokonaan tai ainakin päässeet eroon oireista ilman leikkausta tai supistelujumppaa. Jos laskeuma johtuu jännitteestä niin silloin supistelujumppa saattaa pahentaa oireita, koska tarkoitus olisi saada ensin jännitettä pois ja vasta sitten voidaan vahvistaa lihaksia. Ja lantionpohjan lihasten vahvistaminen onnistuu myös ilman supistelujumppaa.
Laskeuma voi parantua erilaisilla tavoilla – kokeile mikä sopii Sinulle
1. Arpikudosta vapauttava hieronta
Edellä mainitussa tutkimuksessa käytetty manuaaliterapia on yksi tapa hoitaa laskeumaa. Kannattaa varata aika asiantuntevalle lantionpohjan fysioterapeutille, joka tekee arpikudoskäsittelyä ja opastaa myös kotona itselle tehtävälle hieronnalle. Voit myös kokeilla itse kotona. Anna Crowle on tehnyt hyvän ohjevideon itselle tehtävään hierontaan (englanniksi). Voit käydä katsomassa sen tästä.
Hieronta tehdään emättimen sisäisesti keskittyen kuitenkin aluksi enemmän pinnallisiin kerroksiin emättimen aukon ympärille etenkin alaosassa. Jos emättimen aukko ajatellaan kellotauluna niin ylhäällä on klo 12 ja alhaalla välilihan kohdalla klo 6. Hieronta kannattaa aloittaa klo 5 ja 7 alueilta – näille alueille yleensä on kertynyt arpikudosta etenkin jos näille kohdille on tehty episiotomia.
Hieronta on paras tehdä puoli-istuvassa asennossa ja käyttäen peukaloa. Vasemmalle puolella lantionpohjaa oikea peukalo ja oikealle puolelle vasen peukalo. Katso video-ohje – siitä saa hyvin kiinni ideasta vaikkei englantia osaisikaan. Peukalolla ja etusormella otetaan kiinni kudoksesta ja lähdetään hieromaan – kurkkaa videolta eri tavat. Liukastetta ei tarvitse, jotta saat kunnon otteen. Ja jos käytät liukastetta niin käytä jotain luonnollista esim. luomu kookosöljy ja aika vähän, jotta ote pysyy. Noin 10 minuuttia päivässä riittää (ei tarvitse tehdä joka päivä tai kuukautisten aikana). Pääasia, että säännöllisesti vähän, mutta usein! Hieronta auttaa pehmentämään arpikudosta, lisää verenkiertoa ja aineenvaihduntaa ja sitä kautta edesauttaa paranemista. Ja parasta on, että koskaan ei ole liian myöhäistä! Vaikka synnytyksestä olisi 40 vuotta niin arpikudosta voi silti lähteä pehmentämään. Hieronta ei saa tuottaa kipua, tee siis aluksi todella hellästi.
HUOM!!! Jos sinulle on tehty laskeumaleikkaus, kohdun poisto tai muu kirurginen toimenpide lantionpohjan alueelle niin silloin EI saa tehdä itselle tehtävää hierontaa vaan on käännyttävä ammattilaisen puoleen eli lantionpohjan fysioterapeutille. Älä myöskään tee hierontaa raskaana tai jos synnytyksestä on kulunut vasta vähän aikaa, anna ensin aikaa palautumiselle ja kaikkien haavojen tulee olla myös täysin parantuneita ennen hieronnan aloittamista.
2. Lantionpohjan jooga
Etenkin lantionkohotukset auttavat laskeumaoireiden hoidossa helpottaen HETI paineen ja pullotuksen tunnetta. Lantionpohjan joogan avulla opit tunnistamaan, rentouttamaan ja vahvistamaan lantionpohjaasi kokonaisvaltaisesti ilman supistelujumppaa. Liike todella on lääke ja on tärkeää liikkua ja ylläpitää liikkuvuutta. Laskeumadiagnoosi usein pelästyttää ja olet ehkä saanut ohjeeksi olla nostamatta painavia painoja tai olla juoksematta. Kehosi ja mielesi kuitenkin tarvitsevat liikuntaa ja voimaa, et voi olla nostelematta tai liikkumatta. Mitä jos rakastat juoksemista, mutta laskeuman takia et uskalla enää juosta. Jos juoksu kuitenkin tällä hetkellä pahentaa oireitasi, voit aluksi keskittyä joogaan, itsehierontaan ja lantionpohjan rentouttamisharjoituksiin. Sitten voit pikkuhiljaa palata myös juoksuun ja muihin asioihin mitä rakastat tehdä! Se on mahdollista!
Olen itse saanut suurimman avun oman laskeuman (rektoseele) hoidossa juurikin säännöllisellä lantionpohjan joogan harjoituksella. Minulla ei ole enää laskeumaoireita ja olen myös päässyt kokonaan eroon virtsankarkailusta. Pystyn nykyään juosta ja hyppiä ilman laskeumaoireita tai muita lantionpohjan ongelmia.
3. Vessatavat
Ummetuksen hoito on äärimmäisen tärkeää etenkin rektoseelessa eli peräsuolen laskeumassa. Jos joudut ponnistella vessassa, se tuo lisää painetta lantionpohjaan ja pahentaa laskeumaoireita. Käytä jakkaraa jalkojen alla vessassa ja huolehdi, että saat tarpeeksi kuitua ja nestettä, jotta uloste pysyy pehmeänä.
Virtsarakon laskeuma voi aiheuttaa tunteen ettei rakko tyhjene kokonaan. Älä ponnistele pissaa ulos vaan kokeile mielummin nojata eteen ja sivuille tai nousta hetkeksi ylös ja kokeilla sitten uudestaan istua pöntölle ja rentouttaa lantionpohjaa. Lue lisää näistä ja muista hyvistä vessatavoista tästä.
4. Mieli ja tunteet
Inspiroidu paranemistarinoista! Vaihda ajattelutapa positiiviseen, etsi uusia ratkaisuja, kokeile rohkeasti eri juttuja ja inspiroidu naisista, jotka ovat parantaneet laskeumansa ilman leikkausta tai supistelujumppaa. On helpompi googlailla oireita ja vaipua epätoivoon ettei mitään ole tehtävissä, mutta mahdollisuuksia on ja muutkin ovat parantuneet tai ainakin päässeet eroon oireista.
Shannon Dunn parantui täysin kohdun laskeumasta ja hän korostaa kirjassaan Healing Prolapse mielen ja tunteiden vaikutusta kehon oireisiin. Juurisyy laskeumaan löytyy syvemmältä ja se on meillä kaikilla yksilöllinen. Dunn on kirjoittanut omista kokemuksistaan kirjan, jossa hän kertoo kuinka mm. tukahdutetut tunteet ovat vaikuttaneet laskeuman syntyyn ja muihinkin kehollisiin oireisiin. Emme ole vain keho vaan kokonaisuus. Tunteethan tunnetaan kehollisina; jännitys tuntuu vatsassa ja ahdistus puristaa rintaa. Tunteiden tulisi virrata vapaasti eikä jäädä jumiin kehoon tukahdutettuina vaan tulla ja mennä. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä Qin (elämän engergian) tulisi virrata vapaasti ja jos kehossa on tukoksia virtauksessa voi tulla oireita tai sairautta. Jokaisella elimellä on myös oma tunteensa kuten mm. maksan tunne on viha, munuaisten pelko ja keuhkojen tunne on suru. Näillä on suuri merkitys kiinalaisessa lääketieteessä ja siellä tunteiden ja kehon yhteys on itsestään selvää.
Lantionpohja on erittäin herkkä reagoimaan tunteisiin. Kun tunnemme pelkoa ja jännitystä niin lantionpohjakin jännittyy. Tutkimuksessa mitattiin antureilla hartioiden jännitystä ja lantionpohjan jännitystä kun tutkimukseen osallistuville naisille näytettiin erilaisia videoita. Kun naiset katsoivat uhkaavaa tai seksuaalisesti uhkaavaa videota heidän hartiansa ja lantionpohjansa jännittyivät. Jos tunteet ”jäävät päälle” niin silloin myös lantionpohjan jännitystila kroonistuu. Laskeuma pelottaa ja lisää myös sen takia jännitystä koko kehoon. Jos tuntuu, että jotain valuu ulos emättimestä saatetaan koko ajan tiedostaen tai tiedostamatta supistaa ja puristaa lantionpohjan lihaksia. Näin joudutaan ikävään jännityksen kierteeseen, ja jos siihen vielä lisätään supisteluharjoitukset niin laskeumaoireet saattavat toden teolla pahentua.
5. Visualisointi ja meditaatio
Erilaiset visualisointi- ja meditaatioharjoitteet, joissa näet itsesi täysin terveenä ja parantuneena voivat olla suureksi avuksi. Monet ihmiset ovat parantuneet mitä vaikeimmista sairauksista ja yhtenä suurena osana paranemista on mielen voiman valjastaminen. Kun visualisoimme ja näemme itsemme terveenä, kehomme rentoutuu ja kun olemme rauhan tilassa, palauttavat ja korjaavat toimenpiteet kehossa voivat alkaa. Jos taas olemme stressitilassa, kehomme käyttää kaiken energian valmiustilan ylläpitämiseen eli mm. sydämen syke ja verenpaine pysyvät korkealla eikä ruuansulatusta tai aineenvaihduntaa tapahdu niin hyvin kuin rauhan tilassa. Stressin hallinta on siis äärimmäisen tärkeää parantumisessa ja siihen jokainen voi löytää itselleen parhaat tavat rentoutua, rauhoittua ja päästä turvan tilaan.
Muistathan, että jokainen meistä on yksilö ja jokainen lantionpohja/laskeuma on myös uniikki ja jokaisen täytyy löytää itselleen parhaiten sopivat apukeinot. Niitä varmasti löytyy kun malttaa kokeilla eri tapoja. Usein paras tapa löytyy yhdistelemällä eri tapoja; fyysistä, psyykkistä ja henkistä. Olemme keho-mieli-kokonaisuus, joten tarvitsemme kokonaisvaltaista hoitoa myös laskeuman kanssa.
Jos jokin mietityttää tai sinulla on paljon oireita, varaa aika gynekologille tai lantionpohjan fysioterapiaan. Voit etsiä sinua lähimpänä olevaa lantionpohjan fysioterapeuttia esim. täältä: pelvicus.fi
Lähteet, lisätiedot ja inspiraatiota
SHANNON DUNN: Healing Prolapse
Dr. Bri’s Vibrant Pelvic Health
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11716000/
Karita Aaltonen: Uskalla parantua