Olet varmaan kuullut, että kaikkien naisten tulisi supistella säännöllisesti lantionpohjan lihaksia ja virtsankarkailu johtuu heikoista lantionpohjan lihaksista? Nämä ja muut 5 sitkeää myyttiä lantionpohjasta ovat edelleen vahvana uskomuksena monilla, vaikka liian moni nainen kärsii ikävistä lantionpohjan oireista juuri PÄINVASTAISESTA syystä.
Autan työkseni naisia lantionpohjan ongelmissa ja melkein JOKAINEN asiakkaani onkin löytänyt itseltään YLIJÄNNITTYNEET lantionpohjan lihakset. Ei löysät ja heikot, vaan liian kireät ja tiukat. Tässä blogitekstissä käyn läpi muutamia myyttejä lantionpohjasta, jotka eivät suinkaan auta lantionpohjaasi vaan pahimmillaan pahentavat oireitasi kuten virtsankarkailua, kipuja tai laskeumaoireita.
5 sitkeää myyttiä lantionpohjasta:
1. Virtsankarkailu johtuu lantionpohjan heikkoudesta
Virtsankarkailu johtuukin usein ylijännittyneestä lantionpohjasta eikä löysyydestä ja heikkoudesta. Toki ylijännittynyt lihas voi olla heikko, koska se ei pääse kunnolla liikkumaan vaan on ikäänkuin jumissa lyhentyneessä tilassa. Lantionpohjan lihasten tulisi olla joustavat ja aktivoitua ja rentoutua yhtä hyvin. Monesti lantionpohjaa kuitenkin supistellaan ja jännitetään koko ajan (myös tiedostamatta), jotta virtsa ei karkaisi ja näin saatetaan pahentaa oireilua. Ensin on opeteltava rentouttamaan ja vasta sitten voi alkaa vahvistamaan.
Jos lantionpohjanlihakset ovat ylijännittyneet, ne eivät pysty mukautumaan ulkoa tai sisältä tulevaan paineeseen (esim. aivastus, yskäisy, hypyt) ja silloin voi tulla ongelmia kuten esim. virtsankarkailua. Jos jännittää lihaksia koko ajan, niin silloinhan ne myös väsyvät eivätkä jaksa tarpeen vaatiessa enää supistua. Kuvittele, että pitäisit koko ajan kättäsi koukussa ja jännittäisit hauislihastasi koko päivän, käsi varmaan väsyisi? Sama käy lantionpohjan lihaksille.
2. Laskeuma johtuu lantionpohjan heikkoudesta
Yleisesti ajatellaan, että gynekologinen laskeuma johtuu lantionpohjan lihasten ja sidekudosten heikkoudesta tai venymisestä. Brittiläisen fysioterapeutin ja tutkijan Anna Crowlen tutkimuksen mukaan laskeuma johtuukin jännitteestä ja ”vedosta”. Esimerkiksi synnytysvauriosta jäänyt käsittelemätön arpikudos kasvaa ja kiristyy luoden lisää jännitystä ja jäykkyyttä faskiaan, joka vetää lantion elintä/elimiä pois paikoiltaan.
Laskeumaa voidaan siis täten hoitaa palauttamalla tasapaino ja vapauttamalla liika jännite/veto. Kun jännitys vapautetaan (manuaalinen terapia/hieronta, monipuolinen liike, lihasten rentoutus) niin elimet palaavat takaisin omille paikoilleen ja voivat taas toimia normaalisti. Lue lisää tästä TODELLA mielenkiintoisesta ja toivoa herättävästä tutkimuksesta toisesta blogi-tekstistäni tai suoraan Anna Crowlen sivuilta.
3. Kireät lantionpohjan lihakset parantavat seksielämää – Mitä tiukempi sen parempi
Tiukat lantionpohjan lihakset eivät oikeasti ole hyvä asia, vaan lantionpohjan kuuluu olla JOUSTAVA. Kireät lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa kipua yhdynnässä tai orgasmivaikeuksia. Lihakset eivät pääse kunnolla supistumaan eikä rentoutumaan, vaan ovat jumissa. Silloin myökään veri ei kierrä kunnolla. Jatkuva jännitys ylläpitää myös varuillaan oloa eikä uskalleta päästää irti ja nauttia. Lantionpohja reagoi vahvasti myös tunteisiin, stressiin tai vaikkapa käsittelemättömään traumaan jännittyen ja kiristyen.
4. Vain synnyttäneet ja vaihdevuosi-ikäiset naiset kärsivät lantionpohjan ongelmista
Lantionpohjan ongelmia ja oireita voi olla myös nuorilla ja synnyttämättömillä naisilla, mutta myös miehillä voi olla lantionpohjan haasteita. Pitkäkestoinen istuminen huonossa asennossa, ryhtiongelmat, pinnallinen hengitys, vatsan sisäänvetäminen, ummetus ja stressi vaikuttavat haitallisesti kaikkiin ihmisiin ja myös kaikkien lantionpohjiin. Joskus liian kova treenaaminen voi aiheuttaa myös lantionpohjan ongelmia. Jotkut lajit kuten baletti ja ratsastus saattavat tuoda lisäjännitystä lantionpohjaan. Jo ennestään jännittynyt lantionpohja saattaa silloin kiristyä lisää.
5. Lantionpohjan lihaksia pitää supistaa aina kun juoksee, hyppii tai harrastaa seksiä
Jatkuva jännittäminen estää lantionpohjan lihasten normaalin toiminnan ja saa lihakset kiristymään. Monet kärsivät ponnistusvirtsankarkailusta, jolloin hyppiessä, juostessa tai esim. aivastaessa pissaa lirahtaa housuun. Ponnistusvirtsankarkailu voi siis johtua myös ylijännittyneestä lantionpohjasta ja usein jännitys lantionpohjassa on tiedostamatonta. Jos jännität hartioita, leukaperiä tai vedät usein vatsaa sisään niin saatat myös jännittää samalla lantionpohjaa.
Lantionpohja on kuin trampoliini – sen tulisi joustaa paineen tullessa. Kun hypit trampoliinilla, jouset PITENEVÄT ja sitten palautuvat takaisin. Näin tulisi käydä myös lantionpohjassa paineen tullessa eli kun vaikka yskäiset tai hypit. Jos lantionpohjan lihakset ovat jatkuvasti lyhentyneessä tilassa ja jännittyneinä niin ne eivät pystykään tarpeen tullen joustamaan ja pitenemään tarpeeksi eivätkä pysty silloin toimimaan ”iskun vaimentimena”. Lantionpohjaa pystyy kuitenkin opetella rentouttamaan ja hallitsemaan! Aina on toivoa ja keinoja vaikuttaa on monia.
Tässä oli 5 sitkeää myyttiä lantionpohjasta. Mitä muita rajoittavia uskomuksia tai myyttejä olet kuullut?
Sitkeät myytit lantionpohjasta estävät ja hidastavat paranemista
Rajoittavat ja negatiiviset uskomukset lantionpohjasta ovat tiukassa. Lantionpohjan toimintahäiriöt johtuvat kuitenkin usein ylijännittyneestä tilasta eikä suinkaan löysistä ja heikoista lihaksista, vaikka niin helposti ajatellaankin. Niin moni nainen ja etenkin äidit treenaavat lantionpohjan lihaksia puristellen ja supistellen liikaa ja liian voimakkaasti. Ja kun tuloksia ei tule niin supistellaan vielä vähän lisää.
Jos ET ole saanut apua supisteluilla lantionpohjan ongelmiin kuten virtsankarkailuun tai laskeumaoireisiin niin ehkä Sinulla onkin YLIJÄNNITTYNYT lantionpohja. Silloin kannattaa lopettaa supistelu ja aloittaakin lantionpohjan rentoutus esimerkiksi lantionpohjan joogan avulla. Lantionpohjan ongelmiin vaikuttaa niin moni tekijä eikä lantionpohjaa voi ajatella erillisenä osana vaan pitää huomioida kokonaisuus; keho, mieli, tunteet, stressi, traumat.. Siksi kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeva jooga voi olla TODELLA suuri apu lantionpohjan ongelmissa.
Uusimmassa LuontaisTerveys -lehdessä on todella hyvä artikkeli Lantionpohjan joogasta ja kuinka lantionpohjan kireydestä kärsii moni nainen. Lehdessä on myös esitelty muutamia täsmäliikkeitä lantionpohjan rentouttamiseen. Käy ostamassa omasi kauppojen lehtihyllystä tai käy lukemassa juttu vaikka kirjastossa.
MAKSUTON ”Tutustu Lantionpohjaasi” -kurssi
Jos et tiedä onko Sinulla ylijännittynyt lantionpohja niin tule mukaan ILMAISELLE ”Tutustu Lantionpohjaasi -online-kurssille! Kurssin voi tehdä juuri silloin kun itse haluaa täysin omassa tahdissa oman kodin turvassa. Kurssi sisältää:
- 4 lyhyttä harjoitusvideota: mm. lantionpohjan tunnistus- ja hengitysharjoitus
- 2 luentoa mm. lantionpohjan anatomiasta.
- Ladattavan työkirjan ”Oman lantion tarina”
- Arjen checklist – lantionpohjan hyvinvoinnin tukemiseen arjessa -pdf-tiedoston
Saat kurssimateriaalin suoraan sähköpostiisi 3 päivän ajan ja voit palata harjoituksiin niin monta kertaa kuin haluat. Materiaalit jäävät Sinulle 💗